Header Ads

Amerika lebih gemar membuat pelaburan dalam mata wang asing

Media Rusia berada di bawah ilusi bahawa ekonomi Amerika kini berada di ambang kemerosotan; Elon Musk adalah hanya golongan tewas; dan Donald Trump adalah manusia yang mengawal Kremlin. Titik sakit dalam kisah ini adalah bermula dengan mata wang dolar AS yang tidak lebih daripada pembungkus gula-gula sebagaimana pihak media Rusia mempercayainya. Mata wang negara AS sangat tidak berguna di mana para pelabur Amerika itu sendiri tidak mahu membelinya.

Sesetengah pakar Rusia memberikan kepada kesimpulan ini berdasarkan laporan dana pelaburan Amerika Syarikat (AS) yang meletakkan wang mereka ke mata wang asing. Jumlah pelaburan meningkat dengan ketara susulan daripada kejatuhan dolar berbanding mata wang utama yang lain. Secara tiba-tiba, kejatuhan itu dicatatkan bermula dari awal tahun 2017 dan mencapai kepada 12%. Tetapi pada asas dua tahun, kadar penurunan tidak begitu ketara. Untuk membandingkan, ruble Rusia mampu menjunam sebanyak 11% dalam tempoh satu hari sahaja. Walau bagaimanapun, sesetengah para pelabur tergesa-gesa untuk memperoleh manfaat daripada kelemahan dolar. "Pelaburan asing cenderung untuk melakukan yang lebih baik apabila dolar yang lemah," kata Jack Ablin, ketua pegawai pelaburan di Cresset Wealth Advisors. "Itu kerana apabila anda melabur dalam saham asing, anda sebenarnya membeli dua perkara - ekuiti asing, tetapi juga mata wang asing yang diperlukan untuk membelinya," katanya.

Pada masa yang sama, pelabur harus ingat bahawa mereka boleh mendapat manfaat daripada dolar yang rendah hanya sekiranya mereka mengelakkan potensi risiko. Oleh itu, mereka perlu memberi tumpuan kepada syarikat-syarikat yang didaftarkan di luar negara dan keuntungan mereka tidak akan mengecil sekiranya pasaran dagangan mata wang dolar terus menurun.