Header Ads

AS bersedia mengumumkan sekatan baru terhadap China

Wall Street Journal telah melaporkan bahawa kerajaan Amerika Syarikat sedang mempertimbangkan sekatan yang lebih ketat ke atas China sebagai tindak balas kepada sekatan Beijing terhadap syarikat berteknologi tinggi Amerika Syarikat (AS) di China.

Amerika Syarikat boleh membuka lembaran baru dalam serangan perdagangannya terhadap China. Menurut sumber yang biasa dengan perkara itu, pejabat Perwakilan Perdagangan Amerika Syarikat (USTR) sedang menyiapkan dokumen, yang akan menyenaraikan sekatan yang melanggar undang-undang firma teknologi Amerika Syarikat (AS) di pasaran China oleh Beijing, di bawah seksyen 301 Akta Perdagangan Amerika 1974.

Terdahulu, pentadbiran White House telah meledak pda gergasi peralatan telekomunikasi ZTE Corp. Menurut para pakar, perang perdagangan antara dua ekonomi terbesar di dunia telah bergelut dalam tempoh hampir setahun. Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump telah berkali-kali mencadangkan untuk mengurangkan defisit perdagangan antara pihak Amerika Syarikat dengan China.

Pengenalan tarif baru ke atas sektor dagangan import China oleh Trump baru-baru ini melibatkan tindakan balas dari China. Sambutan terbaru dari kementerian kewangan negara berlaku pada awal bulan ini apabila Donald Trump berjanji untuk menetapkan tarif barang-barang Cina yang bernilai kepada $ 100 bilion.

Pada awal bulan April tahun ini, pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) menerbitkan satu senarai ke atas dagangan eksport China yang akan disasarkan untuk kenaikan tarif sebanyak 25%. Sekatan yang akan memberi kesan kepada produk-produk China dalam aeroangkasa, teknologi maklumat, kejuruteraan, robotik, dan sektor-sektor lain. Senarai penuh mengandungi sebanyak 1,300 barangan barang China.