Header Ads

Jumlah pelantar minyak Amerika Syarikat meningkat dalam minggu terkini

Penggerudi Amerika Syarikat (AS) menambah sebanyak lima pelantar minyak pada minggu ini hingga 20 April, menjadikan jumlah pelantar minyak tersebut dikira menjadi sebanyak 820.

Penganalisis di Simmons & Co telah membuat anggaran bahawa jumlah kiraan pelantar minyak dan gas asli telah meningkat untuk tahun ini. Jumlah pelantar yang aktif di Amerika Syarikat dijangka meningkat pada tahun 2019. Setakat ini bagi tahun ini, jumlah unit aktif di Amerika Syarikat telah diberikan secara purata adalah sebanyak 974, naik dari sebanyak 876 pelantar pada tahun 2017.

Jumlah kiraan pelantar minyak AS dianggap penunjuk awal kepada pengeluaran minyak masa depan. Dalam prospek tenaga bulanannya, Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) menaikkan unjuran pada tahun 2019 untuk pengeluaran minyak mentah Amerika Syarikat kepada 11.44 juta tong sehari. Pada bulan lepas, ia menjangkakan peningkatan kepada 11.27 juta tong sehari.

Bagi semua tahun 2018, EIA menjangkakan bahawa pengeluaran minyak mentah Amerika Syarikat secara purata adalah sebanyak 10.69 juta bpd. Para penganalisis di Cowen & Co menyatakan bahawa sebanyak 58 daripada 65 firma penerokaan dan pengeluaran (E & P) yang mereka jejaki telah menunjukkan peningkatan dengan sebanyak 11% tahun ini dalam sektor perbelanjaan modal yang dirancang.