Header Ads

Kegagalan Matawang

Mari kita berbincang mengenai kejatuhan mata wang yang paling teruk

Sejarah ekonomi dunia mengetahui kes-kes apabila dalam beberapa tahun mata wang, yang kelihatan mantap dan kuat, jatuh dengan begitu teruk, sebenarnya, sistem barter telah dikembalikan, kerana wang tidak mempunyai nilai apa pun. Kejatuhan mata wang yang paling besar disebabkan, oleh pasaran domestik yang lemah dan masalah ekonomi negara.

Kegagalan mata wang pada zaman moden

Pada zaman moden pengawal selia kewangan dan banyak cara untuk mempengaruhi ekonomi, contohnya Zimbabwe menunjukkan, satu keputusan yang penting tetapi keputusan politik yang ketara dapat merosakkan sistem monetari dalam negeri dalam beberapa bulan. Pada tahun 1999 kerajaan negara mula merampas tanah dari pengusaha Eropah secara haram yang telah ditanam selama bertahun-tahun. Perampasan ini bertujuan untuk menyediakan penduduk tempatan, khususnya veteran perang dan akibatnya pendapatan jatuh. Kecuaian keputusan itu menyebabkan aliran keluar modal besar-besaran yang mencetuskan mata wang runtuh. Menjelang 2008 kerana penduduk tempatan enggan menanam tanah yang mereka miliki, pelaburan di negara ini berhenti sepenuhnya, harga makanan dikira berbilion-bilion dan dinaikkan setiap 1.5-2 jam. Dalam tempoh ketegangan yang semakin meningkat dari tahun 2000 hingga 2009 tiada pembinaan semula ekonomi telah diambil. Pada tahun 2009 kerajaan negara memutuskan untuk melepaskan mata wang negara dan sebaliknya menggunakan dolar AS.

Kegagalan selepas perang dalam pasaran pertukaran

Selepas Perang Dunia Kedua, negara-negara perang mengalami kesan merosakkan dan inflasi berleluasa. Croatia mengalami kegagalan mata wang pada tahun 1945 yang paling banyak. Negara itu, selepas rundingan terpaksa membayar semua negara peserta ganti rugi yang besar, hancur selepas perang panjang yang memusnahkan sektor perindustrian, ditinggalkan kemiskinan. Harga naik sebanyak empat kali setiap hari dan kerajaan negara mula mengeluarkan bil trilion, quadrillion, dll. Pada tahun 1946 mata wang baru, forint, diperkenalkan di negara ini. Ia dibenarkan untuk menghentikan inflasi.

Contoh yang jelas mengenai kegagalan selepas perang adalah di Greece. Ekonomi negara telah hancur kerana keperluan untuk membayar yuran pekerjaan kepada Jerman. Berikutan itu kebuluran sepenuhnya melumpuhkan ekonomi dan menyebabkan kenaikan mendadak harga setiap hari.

Kejatuhan mata wang yang paling terkenal

Ia adalah paradoks, bahawa matlamat mata wang yang paling terkenal di dunia adalah Black Wednesday pada tahun 1992 apabila pound British menurunkan nilai dolar sebanyak 4.49% dan menentang deutsche mark sebanyak 2.52%. Walaupun kadar jatuh tidak ketara, kes itu menjadi terkenal di dunia kerana beberapa sebab:


  • ini adalah kejatuhan pertama mata wang Inggeris yang ketara, setelah dianggap mata wang yang paling dipercayai dalam sejarah moden;
  • semasa kejatuhan, pembiaya Amerika, George Soros, mengambil keuntungan dianggarkan dari $ 1 bilion hingga $ 1.5 bilion;
  • kejatuhan dianggap dibuat oleh orang yang bukan milik pemerintah elit.
  • Kegagalan Matawang


Kejatuhan British pound. Itulah pembiaya Soros membuat dirinya legenda

Sambungan kegawatan diatas tindakan Soros membuktikan fakta bahwa dana pembiaya "Quantum" telah membeli pound sterling selama beberapa bulan. Khabar angin pada 16 September, ada satu jualan sebanyak 5 bilion pound dan deutsche mark dibeli. Pada hujung hari sama Soros telah membelinya semula. Tetapi pengiraan matematik menunjukkan bahawa jumlah sebenar yang dijual mestilah lebih banyak, kemudian Soros sendiri mengesahkannya. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa ketegangan pasaran bermula seawal bulan September, 9, dan tindakan Soros hanya mempercepatkan kemuncaknya.