Header Ads

Keyakinan perniagaan Jerman menurun dalam bulan April

Menurut Reuters, iklim perniagaan Ifo di Jerman menurun kepada paras bacaan sebanyak 102.1 pada bulan April.

Keyakinan perniagaan di Jerman merosot untuk bulan yang kelima berturut-turut pada bulan April, menggambarkan kehilangan momentum oleh ekonomi terbesar di Eropah, laporan Reuters.

Indeks iklim perniagaan yang diukur oleh Institut Ifo Jerman menurun kepada paras bacaan sebanyak 102.1 pada bulan April daripada bacaan sebanyak 103.3 pada bulan Mac. Menurut Ifo Presiden Clemens Fuest, ini adalah ditujukan kepada kelembapan dalam kegiatan ekonomi.

Penganalisis juga melihat penurunan dalam aktiviti pembuatan di Jerman sejak tiga bulan lalu. Indeks iklim perniagaan untuk sektor perkhidmatan telah menjunam. Sementara itu, semangat perniagaan tinggi dalam sektor pembinaan di tengah-tengah permintaan yang semakin meningkat bagi hartanah berikutan penduduk yang semakin meningkat, perbelanjaan pinjaman yang sangat rendah, serta kenaikan gaji sebenar.

Ahli ekonomi institut Klaus Wohlrabe menjangkakan pertumbuhan ekonomi adalah sebanyak 0.4% pada suku pertama selepas 0.6% pada suku keempat. Kementerian Kewangan negara mencadangkan bahawa pertumbuhan mungkin perlahan sedikit selepas kenaikan sebanyak 0.6% dalam tempoh tiga bulan terakhir pada tahun 2017.

Padaa minggu lalu, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) meningkatkan ramalan pertumbuhan ekonomi Jerman, mencatatkan peningkatan dengan sebanyak 2.5% pada tahun ini.