Header Ads

Lira Turki catat rekod rendah

Pada minggu lepas, lira Turki jatuh ke tahap rekod rendah, CNBC melaporkan. Menurut penganalisis, ketidakupayaan kerajaan Turki untuk mengimbangi dasar monetari untuk memerangi inflasi sebanyak 10% adalah punca di sebalik penurunan itu.

Ketidakpastian geopolitik mengenai konflik ketenteraan di Syria juga mendorong kejatuhan mata wang negara tersebut. Pada 13 April, mata wang Turki membuat pemulihan di belakang pernyataan pegawai tertinggi mengenai kemungkinan tindakan mengenai kadar pertukaran. Walau bagaimanapun, itu tidak banyak membantu. Mata wang itu meningkat hanya sebanyak 0.74%, mencecah kepada 4.08 lira terhadap dolar.

Presiden Turki Recep Erdogan telah menentang pengetatan dasar monetari dan menaikkan kadar, walaupun inflasi mencecah kepada 10.23%. Ini menyebabkan rasa tidak puas hati di kalangan para pelabur pasaran baru muncul.

Lira, yang telah kehilangan sebanyak 13.9% sejak bulan Ogos 2017 kepada paras terendah sepanjang masa dengan sebanyak 4.1944 berbanding dolar, kini dianggap sebagai salah satu mata wang pasaran yang paling buruk yang sedang berlaku.

Sementara itu, hasil bon perbendaharaan Turki mencapai paras tertinggi dan defisit akaun semasa meningkat sebanyak lebih daripada 60% kepada $ 4.152 bilion pada bulan Februari.

Pertumbuhan KDNK sebenar Turki mencapai kepada 7.4% pada tahun 2017, lebih daripada dua kali ganda pada tahun 2016. Menurut anggaran penganalisis, ia adalah kadar pertumbuhan antara yang tertinggi di kalangan anggota G20.