Header Ads

Minyak catat 3-tahun tinggi

Pasaran dagangan minyak global meraikan berita hebat! Di belakang peningkatan yang pesat, harga minyak mentah mencecah kepada paras tertinggi dalam tempoh tiga tahun pada pertengahan bulan April dan kekal pada tahap yang lebih daripada paras harga dagangan sebanyak $ 70 setong.

Urusniaga minyak mentah memperoleh sokongan padu daripada ketegangan geopolitik di Timur Tengah. Konflik ketenteraan yang semakin meningkat di Syria menimbulkan risiko kepada gangguan bekalan. Pada 18 April, gred penanda aras mentah Brent pada tahun 2018 melonjak melebihi paras harga dagangan sebanyak $ 72 setong. Dagangan minyak Brent kali terakhir diniagakan pada tahap ini pada bulan Disember 2014 selepas pihak Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah telah meningkatkan sekatan terhadap Iran. Pada masa itu, harga minyak melepasi paras harga daganagn sebanyak $ 72 dalam perjalanan kepada penurunan, berbanding bergerak ke atas. Kembali pada tahun 2015, pasaran urusniaga harga minyak merosot kepada paras harga dagangan sebanyak $ 27 setong.

Kemajuan yang berterusan harga minyak disokong oleh pelbagai faktor. Selain daripada geopolitik, komitmen OPEC dan pengeluar minyak utama lain terhadap perjanjian pemotongan bekalan pastinya menaikkan pasaran harga minyak. Selain itu, campur tangan lisan dari Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump di Twitternya turut memberi kesan yang serius ke atas pasaran minyak.

Secara keseluruhannya, pasaran minyak melonjak lebih daripada paras harga dagangan sebanyak $ 70 setong pada bulan April di tengah-tengah risiko geopolitik di samping beberapa perkembangan menaik di pasaran.