Header Ads

Pembuat Pasaran Forex. Strategi Berkesan untuk Berdagang dalam Pasaran.

Seorang pedagang pada mulanya akan berhadapan dengan pembuat pasaran dalam keadaan yang hangat secara sedar. Setelah merasai kerudian berdagang untuk kali pertama dan terjerumus untuk mencari kesilapan sebab kesilapannya, mereka akan mencari penjelasan untuk kegagalan mereka. Rupanya dalam pasaran terdapat satu kuasa hebat yang menarik harga ke stop loss yang telah dikira dah dijangkakan dengan tepat.

Kuasa apakah ini? Adakah ia benar-benar berkuasa? bagaimana kita untuk tidak melawannya dan adakah mungkin untuk mengaut keuntungan dengan bantuannya?

Disebalik topeng musuh utama ini adalah satu daripada peserta pasaran - pembuat pasaran. Tidak seperti spekular pertukaran biasa yang mengaut keuntungan daripada perbezaan harga apabila membeli dan menjual elbagai jenis instrumen perdagangan, pembuat pasaran menyebabkan sesuatu yang lebih menyeluruh - ia memberikan kecairan pasaran, bertindak seperti pihak kedua dalam perdagangan (dalam ketiadaan pihak lain). Jika terdapat satu kecenderungan stabil, ia akan terjadi melawan arus. Memandangkan setiap sumber mempunyai hadnya, dan tidak terkecuali tahap kewangan seseorang, pembuat pasaran mengenakan sistem lindung nilai terhadap transaksi melalui pelbagai pilihan strategi. Semua kerja perlu berbayar dan setiap pedagang membayar pembuat pasaran untuk setiap dagangan. Bayaran ini merupakan spread, bukan stop loss anda, dan perbezaan antara belian dan bayaran mengikut kehendak pembuat pasaran.

Sekarang kita pertimbangkan cara yang logik untuk mengaut kentungan daripada pelbagai tindakan pembuat pasaran. Untuk bermula, ia tidak tertarik dengan cara dan strategi yang mana spekulator memasuki pasaran. Ia tertarik di dalam kawasan yang wang duit pedagang tertumpu. Dan sacara naturalnya, untuk mendapatkannya, ia bersedia untuk melakukan usaha dan memaksa petikan di zon di mana nilai terbesar operasi dagangan tertumpu.


Carta ini menunjukkan harga nilai USDCAD dan nilai dagangan pada jangka masa H! (carta sejam). Di sini, nilai pasaran dipaparkan dalam setiap sesi dagangan dan sebagai kumulatif untuk tempoh-tempoh tersebut.


Data yang serupa juga dipaaprkan dalam selang harian.

Apabila membandingkan jumlah dagangan dalam selang masa yang dinyatakan, ia boleh dirumuskan bahawa pada masa tersebut, ketika harga dalam trend menurun, menuju tahap di mana kepentingan peserta pasaran yang meningkat dalam pasangan matawang ini terwujud. Sehubungan itu, pada tahap ini, sebilangan besar tempahan belian dan jualan diletakkan. Yang pertama akan membeli daripada tahap sokongan dengan stop-order untuk dijual di bawah, yang lambat akan menjual sekiranya sokongan dilepasi dengan stop-order untuk dibeli di atas. Kedua-dua mereka akan menggunakan stop order untuk perlindungan ( semakin pendek jangka masa, semakin hampir mereka dengan posisi titik kemasukan). Tidak susah pon untuk mengumpulkan kesemua stop order yang ditetapkan dalam kedua-dua arah, asalkan ianya terletak antara kawasan harga, yang mungkin menarik ramai peserta ke dalam satu posisi yang terkumpul. Di sini, segitiga terbentuk, ianya lebih mudah dan lebih menarik untuk berkerja dalam keadaan rata, kerana ia perlu mengimbangi perbezaan antara jumlah belian/jualan dan tidak perlu pergi ke jarak yang jauh untuk memicu stop order yang ditetapkan oleh pedagang untuk melindungi posisi mreka.

Ada satu cara untuk menjana dengan pembuat pasaran - untuk membuat diri sendiri berfikir dengan cara yang mereka lakukan.

Untuk berbuat demikian, mari kita lihat carta harga H1 sekali lagi.


Sepatutnya pembuat pasaran nampak akan pembentukan tahap permintaan daripada pembeli aset pada nilai 1.3400, diikuti dengan pergerakan harga pada arah rintangan pada 1.3500. Situasi ideal terbentuk - pada tahap ini, kegigihan spekulator paling berkemungkinan terjadi dan ia mungkin akan sedar akan kesemua tujuannya. Jangan lupa pembuat pasaran ini, dengan penampakan jumlah besar pebezaan permintaan, boleh bertindak sebagai spekulator. Ini adalah strategi yang win-win, di mana pada 1.3400 nilai terbukanya akan diliuti sepenuhnya dengan perbezaan permintaan. Dalam hal ia boleh memaksa harga melepasi tahap rintangan tertentu, ia mungkin menghalakan pergerakan dalam arah trend menggunakan jumlah yang spekulatif.

Adakah mungkin terjadi untuk kita berdagang dengan pembuat pasaran? Ya dan anada patut, tetapi anda perlu fikir sepertinya. Asas untuk membina strategi ialah jadual jumlah (anda boleh gunakan tanda jumlah yang broker berikan sebagai elemen analisis). Dengan pengetahuan ini, bina visi anda daripada situasi pasaran seperti pembuat pasaran. Wujudkah kawasan kepentingan pedagang yang meningkat? Bagaimana anda akan gunakannya?

Dan yang paling penting, anda tidak boleh melupakan perkara bahawa pembuat pasaran selalu melawan arus, dan kebolehannya melebihi kemampuan pedagang dalam semua perkara. Tambahan pula, anda datang ke pasaran untuk duitnya, dan ianya sukar untuk memuaskan hati anda. Tetapi tidak seperti pembuat pasaran, seorang pedagang bila bila masa sahaj boleh keluar daripada posisi yang menguntungkan dan merugikan, di mana, pembuat pasaran tidak boleh lakukan.