Header Ads

Perbelanjaan Pengguna UK Menurun

Satu tinjauan terhadap pengguna kad Visa menunjukkan bahawa perbelanjaan pengguna United Kingdom (UK) menurun dengan mendadak bagi awal tahun ini, menandakan kejatuhan yang paling curam dalam tempoh lima tahun yang lalu. Cuaca yang tidak stabil dan juga penurunan jangka panjang dalam perbelanjaan isi rumah menyebabkan pengguna tidak pergi ke kedai-kedai. Faktor-faktor ini menyebabkan gangguan besar kepada peruncit, menurut penganalisis.

Visa berkata perbelanjaan pengguna yang diselaraskan oleh inflasi jatuh sebanyak 1.4% dari tahun ke tahun pada suku pertama untuk menandakan kemerosotan terbesar sejak suku keempat pada tahun 2012. Sektor perbelanjaan pada bulan Mac susut antara yang paling banyak sejak bulan Oktober 2017, turun kepada 2.1% selepas sebanyak 1 % jatuh pada bulan Februari.

Menurut syarikat pembayaran, kelemahan dalam perbelanjaan pengguna menunjukkan keyakinan yang lebih rendah di kalangan kebanyakan isi rumah serta cuaca buruk pada akhir bulan Februari - awal bulan Mac.

Pada masa yang sama, jualan dalam talian jatuh buat kali pertama dalam tempoh 10 bulan.

Ekonomi UK perlahan pada awal tahun 2018 di tengah-tengah ketidakpastian yang mengelilingi pengunduran negara dari Kesatuan Eropah pada tahun 2019.