Header Ads

Saranan Perbendaharaan A.S. terhadap mengenakan sekatan pada hutang Rusia

Amerika Syarikat terus memberikan bebanan ke atas Rusia dengan sekatan baru, tetapi ia adalah dengan cara yang sangat berwaspada dan berhati-hati, yang bertujuan untuk mencegah sebarang akibat yang tidak diingini. Oleh itu, setiap langkah yang ketat dipertimbangkan dan menjalani dengan pelbagai peringkat kelulusan. Dari pelbagai pilihan, pentadbiran Trump memilih yang paling berkesan.

Oleh itu, White House menolak cadangan untuk mengenakan sekatan terhadap hutang Rusia. Pentadbiran telah mengambil nasihat Perbendaharaan untuk menggugurkan idea ini dan tidak membuat dorongan untuk belakangnya sendiri. Para pelabur Amerika Syarikat (AS) membuat pulangan keuntungan besar, membuat perdagangan bon Rusia. Pelaburan pelabur asing dalam bon Rusia dan orang-orang warganegara Rusia dalam sekuriti negara-negara barat sama-sama memberi manfaat. Walau bagaimanapun, terdapat satu perbezaan yang luar biasa: kadar faedah. Semasa lelongan Rusia dengan hasil 0-2%, ia meminjam pada kepentingan sebanyak 4-6%. Perbezaan kadar ini membolehkan para pelabur Amerika Syarikat (AS) mendapatkan keuntungan berbilion-bilion setiap tahun. Angka ini benar-benar hebat. Selain itu, pasaran dagangan saham Rusia sangat tidak menentu buat masa kini berikutan daripada sekatan, jadi waktunya sudah matang untuk memperoleh lebih banyak keuntungan.

Konflik perlu diketepikan apabila perkara tersebut melibatkan pelaburan yang menguntungkan. Jadi, nampaknya beberapa sekatan tidak akan dikenakan selepas semua perkara tersebut. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa tidak ada sekatan sama sekali. Ia bergantung kepada perkembangan geopolitik yang lebih lanjut.