Header Ads

Trump meletakkan blindfold pada dolarGreenback tidak dapat mengetahui apa yang dikehendaki oleh pentadbiran AS

- Apa yang awak lakukan untuk masyarakat, Tuan Presiden?

- Saya tidak menyentuhnya!

Mexico, Kanada, EU, China dan negara dan wilayah lain hanya dapat mengingati permulaan Donald Trump dengan nostalgia. Pemimpin semasa White House bukan peminat neutral. Dunia berada di pin dan jarum dan menantikan tweet baru presiden AS. Slogannya " America first!" lancar berubah menjadi "anda tidak gembira apabila anda mempunyai segalanya, tetapi apabila orang lain tidak mempunyai apa-apa". Trump tidak suka dengan keadaan perdagangan luar Amerika, dan dia akan memperbaikinya. Dengan perbelanjaan orang lain.


Pasaran adalah demam. Mereka sudah digunakan untuk fakta bahawa selepas itu pentadbiran Amerika menerangkan apa yang dikatakan presiden di twitternya. Dan semakin jauh, ia semakin meningkat. Kata pemimpin White House yang mengatakan "China dan Rusia menafikan mata wang mereka sementara Fed menaikkan kadar, yang tidak boleh diterima" menyebabkan kekacauan. Bagaimanakah dia boleh bercakap tentang yuan yang lemah jika ia telah berkembang sebanyak 8.6% berbanding dolar AS sejak 12 bulan lalu? Keadaan ruble lebih rumit. Sebab utama pertumbuhan USD / RUB ke arah 65 adalah ... sekatan Amerika Syarikat dan penerbangan modal asing berkaitan dari pasaran tempatan. Doktor, tolong, semua orang gila dan saya satu-satunya orang yang waras!

Akibatnya, Stephen Mnuchin terpaksa mengembalikan hutang lama dan mengambilnya untuk Donald Trump. Pada bulan Januari di Davos, menteri kewangan membenarkan dirinya campur tangan secara lisan, mengatakan bahawa dolar yang lemah menguntungkan perdagangan, dan pada hari berikutnya presiden membetulkan keadaan itu, mengatakan bahawa dolar akan menguatkan, dan pada akhirnya dia ingin melihat mata wang Amerika Syarikat yang kuat. Pada bulan April jadual berubah: Trump membuat kekacauan, Mnuchin menenangkan pasaran. Ternyata China menurunkan nilai yuan sebelum ini, dan pada 2017 ia menyerahkan amalan malangnya. Tetapi jika ia diteruskan, ia akan ditandakan sebagai manipulator mata wang. Tidak ada penjelasan yang memadai untuk ruble tersebut. Bukankah ia mencapai sesuatu? Bagaimana dengan bahagian bawah?


Langkah demi langkah, China membuat konsesi, mengetahui dengan baik bahawa apabila anda membeli dengan murah, anda membeli dua kali. AS memerlukan wang untuk mengurangkan defisit berganda (perdagangan luar negeri dan belanjawan), untuk menjual bon Perbendaharaan pada lelongan, dan untuk membiayai rangsangan fiskal berskala besar. Selepas penggunaan dan permulaan pembaharuan cukai, nampaknya ekonomi Amerika berpindah ke masa depan yang cerah, tetapi seperti yang sering terjadi, "apa gunanya jika semua jalan dibuka untuk anda apabila anda tidak mempunyai wang untuk perjalanan itu"?


Tweet Trump, penjelasan mereka oleh pentadbiran AS, keengganan pasaran untuk bertindak balas terhadap kebarangkalian yang lebih tinggi dari empat kenaikan kadar dana persekutuan dan kekeliruan keseluruhan terhadap perang perdagangan, di mana pihak lawan pertama mengancam satu sama lain dan kemudian bersiap untuk duduk di meja rundingan, membuat Joe peniaga panik. Dia memerlukan suara yang bijak untuk menjelaskan kepadanya apa yang berlaku di pasaran!

Trump meletakkan blindfold pada dolar