Header Ads

Trump menangguhkan sekatan baru terhadap Rusia dan menghidupkan semula ruble

pasaran dagangan mata wang ruble Rusia bertungkus-lumus untuk terus bertahan dengan keadaan merosot. Walaupun bank pusat dan kerajaan negara tidak tergesa-gesa untuk campur tangan, hanya faktor luaran yang boleh memberi sokongan kepada mata wang negara. Dan sokongan datang dengan pantas. Donald Trump, pembuat trend yang paling terkenal di dunia, berjaya menghalang keruntuhan nilai mata wang ruble dalam tempoh hanya mengeluarkan satu tweet.

Presiden Amerika Syarikat memutuskan untuk menangguhkan sekatan baru terhadap Rusia yang telah memberi rangsangan kepada peningkatan dalam kedua-dua nilai mata wang ruble dan pasaran dagangan saham Rusia. Menurut sumber-sumber yang berdekatan dengan pentadbiran White House, dasar sekatan itu ditangguhkan selepas perbincangan bersama dengan Penasihat Keselamatan Negara. Di samping itu, ketua Amerika tidak bersetuju bahawa pakej sekatan baru itu merupakan isu yang diselesaikan, walaupun Trump sendiri teragak-agak untuk mengambil keputusan sedemikian. Walau apapun, ruble memperoleh manfaat dari keadaan ini. Mata wang Rusia tidak hanya berhenti jatuh, tetapi juga berjaya mengimbangi beberapa kerugiannya berbanding dolar Amerika Syarikat dan euro.

Bagi sekatan baru, mereka adalah bertujuan untuk mensasarkan terutamanya kepada syarikat-syarikat yang membekalkan barangan ke Syria. Oleh itu, langkah ini adalah tindak balas Washington terhadap sokongan Moscow terhadap rejim Assad. Pakej sekatan sebelumnya adalah sasaran terhadap oligarki Rusia yang mencetuskan kemalangan di pasaran saham Rusia dan penurunan dalam kadar pertukaran ruble kepada paras terendah dalam tempoh 1.5 tahun.