Header Ads

Trump mendakwa Moscow menjatuhkan nilai ruble

Kebanyakan pakar tertanya-tanya apakah perkara yang paling mempengaruhi kerajaan terhadap ruble Rusia - kerajaan Amerika Syarikat atau Rusia. Sesetengah daripada mereka berfikir bahawa Amerika Syarikat akan dipersalahkan kerana meletakkan ruble di bawah tekanan. Pakar-pakar lain percaya bahawa Moscow memperoleh manfaat daripada pasaran mata wang ruble murah yang menyediakan negara dengan kelebihan daya saing di pasaran global.

Ekonomi Rusia adalah berdasarkan komoditi: perkembangan mata wang tersebut sangat bergantung kepada pasaran dagangan eksport sumber semula jadi yang dijual untuk mata wang asing. Akibatnya, lebih murah ruble itu, semakin banyak manfaat yang dapat diperoleh. Presiden Amerika Syarikat berkongsi pendapat ini. Beliau menuduh Moscow dan Beijing menurunkan mata wang mereka. "Rusia dan China sedang bermain permainan Penurunan Mata Wang susulan daripada Amerika Syarikat (AS) terus menaikkan kadar faedah. Tidak boleh diterima! "Kata Trump.

Walau bagaimanapun, beberapa pakar mengambil bahagian di Rusia. "Pesanan daripada presiden pada mata wang tidak masuk akal," kata bekas anggota lembaga IMF, Doug Rediker. "Kita boleh berhujah bahawa mana-mana mata wang Rusia yang lemah tidak akan menjadi keputusan dari manipulasi Rusia untuk kelebihan daya saing, tetapi hasil tindakan yang diambil oleh Amerika Syarikat," katanya. Oleh itu, pendapat mengenai isu ini adalah berbeza. Sementara itu, pasaran dagangan mata wang dolar AS telah jelas menjadi peneraju dalam pasangan dengan mata wang Rusia. Sekatan baru-baru ini telah membuktikan fakta ini, menyebabkan berlaku kejatuhan di pasaran saham Rusia dan kejatuhan dalam kadar pertukaran mata wang ruble.