Header Ads

Tweet Trump memberi kegelisahan kepada saham Rusia

Berikutan daripada harga aset menggabungkan semua maklumat yang relevan, pasaran kewangan bergantung kepada tweet Donald Trump. Ucapan emosi daripada pemimpin Amerika Syarikat (AS) itu adalah termasuk dalam analisis fundamental sebagai peristiwa yang menggerakkan pasaran. Pasaran Rusia amat sensitif terhadap perkara tersebut.

Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, Donald Trump membuat pasaran dagangan saham Rusia untuk menanggung kerugian besar dengan hanya satu ulasan. Beliau memberitahu Kremlin untuk bersiap sedia dalam melancarkan serangan peluru berpandu terhadap rejim Assad walaupun bantahan daripada Rusia. "Rusia berjanji untuk menembak jatuh terhadap sebarang dan semua peluru berpandu yang dilancarkan di Syria. Bersiap sedia Rusia, kerana mereka akan datang, baik dan baru dan "pintar!" Anda tidak sepatutnya menjadi rakan kongsi bersama dengan Pihak yang mempertaruhkan nyawa yang membunuh rakyatnya dan menikmatinya! "Pasaran dengan serta-merta menunjukkan tindak balas negatif. Setengah jam kemudian, Trump mencatatkan tweet mereka, dan berkata bahawa beliau sudah bersedia untuk membantu Rusia dengan ekonomi. Ini membolehkan syarikat-syarikat Rusia untuk memperoleh kembali beberapa kerugian. Akhirnya, pasaran dagangan saham Rusia dihidupkan semula selepas pemimpin Amerika Syarikat itu telah memutuskan untuk membatalkan sebahagian baru sekatan terhadap Rusia.

Pakar mengatakan bahawa pasaran Rusia terdedah kepada diplomasi Twitter. Campurtangan lisan dari Washington mampu memacu kepada peningkatan dan menyebabkan kerugian terhadap pasaran saham Rusia. Inilah yang berlaku setiap hari. Malangnya, kenyataan dan keputusan penting pembuat dasar Rusia adalah sedikit kepada aset domestik dan kadar forex terhadap ruble Rusia.