Header Ads

Asda dan Sainsbury mengumumkan perjanjian gabungan UK

Menurut para pakar, perjanjian gabungan antara rantaian makanan terbesar Asda dan Sainsbury, peruncit terkemuka United Kingdom (UK), akan mewujudkan satu gabungan terbesar yang baru di sektor pasar raya.

Kelulusan pengawal selia hanya diperlukan untuk menyelesaikan tawaran perjanjian tersebut.

Pada 30 April, Sainsbury mengumumkan penggabungan blockbuster dengan rangkaian rantaian saingannya Asda, yang kini dimiliki oleh Walmart yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Sekiranya diluluskan oleh pengawal selia, tawaran perjanjian itu akan menjadi kuasa besar runcit baru di United Kingdom. Gabungan itu dijangka melebihi Tesco yang merupakan peruncit terbesar di Britain dengan sebanyak 25% daripada bahagian pasaran, manakala Sainsbury adalah di bawah 13.8%.

Penganalisis menganggarkan bahawa WalMart akan menerima sejumlah £ 2.975 bilion ($ 4.1 bilion) untuk perjanjian itu dan sebanyak 42% kepentingan dalam syarikat baru itu. Permodalan pasar Sainsbury adalah sekitar £ 6 bilion ($ 8.3 bilion).

Sainsbury dan Asda mengatakan gabungan mereka akan membawa kepada pasaran harga di kedai turun sekitar 10% "terhadap banyak produk dan barangan yang dibeli oleh pelanggan setiap hari".