Header Ads

Bank pusat Jepun boleh menangguhkan pengetatan selama bertahun-tahun


Bank Pusat Jepun mengeluarkan tarikh ramalan untuk inflasi 2% pada bulan April. Menurut penganalisis, keputusan pengawal selia yang tidak dijangka bertujuan untuk mengekalkan jangkaan rangsangan yang terkawal.

Ramalan terbaru mencadangkan inflasi adalah 1.8% pada tahun 2019 dan 2020 tahun fiskal. Iaitu, ia berada di bawah sasaran selama tiga tahun lagi. Lapan daripada sembilan anggota Lembaga Gabenor berkata terdapat risiko penurunan ramalan inflasi untuk tahun 2020.

Ini bermakna Bank of Japan dapat mengekalkan dasar semasa selama bertahun-tahun jika sasaran inflasi tidak tercapai. Inflasi pengguna akhirnya mendekati 1%, tetapi ekonomi tidak mempunyai momentum untuk mendorong harga lebih jauh.

Bank of Japan telah mengulangi bahawa ia tidak tergesa-gesa untuk mengetatkan dasar monetari seperti bank pusat lain. Sementara itu, beberapa wakil bank pusat Jepun mendesak bahawa terdapat kesan negatif terhadap dasar monetari ultra lembut, seperti pukulan terhadap keuntungan bank daripada kadar hampir sifar.