Header Ads

China dan AS sedang membangunkan perjanjian perdagangan baru

Berdasarkan maklumat yang diterima daripada Kementerian Luar Negeri Republik Rakyat China, pihak berkuasa negara tidak mahu memburukkan hubungan perdagangan bersama dengan Amerika Syarikat. Akibatnya, kedua-dua ekonomi terbesar di dunia memutuskan untuk tidak mengenakan ancaman tarif dan meneruskan pada perjanjian perdagangan yang telah diperluaskan.

Pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) dan China mendapati jalan keluar dari perang perdagangan. Kedua-dua negara telah mengambil kursus untuk mengukuhkan hubungan perdagangan dalam pelbagai sektor.

Terdahulu, Kementerian Kewangan Amerika Syarikat mengumumkan penggantungan pengenalan duti perdagangan timbal balik dengan China, mencatatkan kemajuan besar dalam rundingan baru-baru ini mengenai isu ini. Menurut Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) Steven Munchin, pihak berkuasa China berjanji akan mengurangkan tugasnya atas sejumlah barang dari Amerika Syarikat.

Maklumat ini disahkan oleh Naib Perdana Menteri Liu He. Beliau berkata bahawa pihak berkuasa Republik Rakyat China bertekad untuk menghentikan pengenalan tugas timbal balik. Kedua-dua pihak dijangkakan mengambil langkah yang berkesan untuk mengurangkan defisit perdagangan, kata para pakar.