Header Ads

Comcast untuk mengganggu perjanjian antara Disney dan Fox


Comcast Corp sedang berusaha untuk meningkatkan kemudahan pembiayaan jambatan sebanyak $ 60 bilion supaya dapat membuat tawaran untuk membeli aset media Twenty-First Century Fox di hadapan Walt Disney. Fox telah bersetuju untuk menjual asetnya kepada Disney dengan harga $ 52 bilion,

Comcast hanya akan meneruskan tawaran jika seorang hakim persekutuan membenarkan pengambilalihan AT & T Inc. $ 85 bilion Time Warner Inc, pemilik CNN, untuk meneruskan. Terdahulu, Jabatan Kehakiman AS menentang perjanjian AT & T-Time Warner di tengah kebimbangan antitrust.

Ketua Eksekutif Disney Bob Iger membuat perjanjian saham bersama pengerusi eksekutif Fox Rupert Murdoch pada Disember untuk memperoleh filem Fox, televisyen dan perniagaan antarabangsa. Akibatnya, syarikat hiburan terbesar di dunia akan muncul.

Comcast sudah memiliki NBC dan Universal Pictures dan juga menawarkan tawaran 22 bilion pound ($ 30 bilion) untuk memperoleh 61% kepentingan dalam syarikat media Britain Sky Plc.

Terdahulu, Comcast berkata ia bersedia untuk membayar 12.5 paun sesaham Sky Plc, pemilik Sky News.

Fox sudah memiliki kepentingan sebanyak 39% di Sky. Pada bulan Disember 2016, syarikat itu mengumumkan niatnya untuk membeli baki 61% saham penyiar untuk 10.75 paun per saham Sky, iaitu 16% kurang daripada tawaran Comcast.