Header Ads

Dolar kehilangan kedudukan, Euro mengukuh

Pada hari Isnin, 14 Mei, pasaran dagangan bagi nilai mata wang dolar jatuh sedikit berbanding beberapa enam mata wang utama yang lain, berbalik dari paras tertinggi dalam tempoh beberapa bulan di tengah-tengah ramalan yang lebih rendah untuk pengetatan monetari yang lebih pantas daripada jangkaan oleh Rizab Persekutuan pada tahun 2018.

Pasaran dagangan bagi Indeks Dolar Amerika Syarikat, yang mewakili nilai dolar berbanding dengan sekumpulan enam mata wang rakan perdagangan utama Amerika Syarikat (AS), menjunam dengan sebanyak 0.23% kepada 92.23 pada jam 07:42 GMT.

Pada hari Rabu yang lalu, indeks dolar melonjak ke paras tiga dan setengah bulan sebelum berundur dari kedudukan tersebut. Pasaran indeks itu menamatkan minggu tersebut secara kasar mendatar, disusuli dengan tiga minggu berturut-turut kepada pulangan keuntungan.

Data inflasi Amerika Syarikat (AS) yang lemah menjejaskan peningkatan mendadak dalam nilai mata wang dolar. Data itu telah membawa kepada kurang keyakinan terhadap Fed yang lebih agresif dengan kenaikan kadar.

Susulan daripada mesyuarat bulan Mac, Fed mengunjurkan dua kenaikan kadar pada tahun ini. Walau bagaimanapun, ramai pelabur menjangkakan akan berlaku tiga kenaikkan kadar pada tahun 2018.

Pada hari Isnin, Presiden Rizab Persekutuan Cleveland Loretta Mester berkata bahawa Rizab Persekutuan harus meneruskan pendekatan secara beransur-ansur untuk menaikkan kadar faedah susulan daripada inflasi belum mencapai sasaran 2% bank pusat Amerika Syarikat (AS).

Pasangan mata wang EUR / USD meningkat dengan sebanyak 0.26% kepada 1.1972. Mata wang dolar AS meningkat sebanyak 0.12% berbanding pasaran mata wang yen kepada 109.53.

Pound Britain memperoleh kedudukan, dengan pasaran dagangan mata wang GBP / USD meningkat sebanyak 0.24% kepada 1.3576.

Sterling turun ke paras empat bulan rendah berbanding mata wang dolar pada hari Khamis selepas Bank of England (BOE) meninggalkan kadar faedah dengan tidak berubah, tetapi mengurangkan unjuran pertumbuhan dan inflasi bagi tahun 2018 dan 2019.

Sementara itu, dolar Australia meningkat sebanyak 0.16% berbanding dolar kepada 0.7553, meneruskan pemulihannya dari paras terendah dalam tempoh sebelas bulan.

Dolar New Zealand masih terjejas berikutan daripada bank pusat negara meninggalkan kadar faedah dengan bertahan dan mengumumkan kemungkinan peningkatan kedua-dua kadar kenaikan dan penurunan. Pasaran dagangan bagi kiwi New Zealand itu turun sebanyak 0.19% berbanding dolar AS kepada 0.6952.