Header Ads

Donald Trump mencetuskan peningkatan minyak


Pasaran dagangan bagi minyak global telah berubah menjadi ujian kedudukan. Syarikat-syarikat tenaga, kartel, dan bahkan negara sedang berusaha untuk melakukan percubaan dengan harga minyak. Pada masa ini, penanda aras mentah adalah sangat sensitif kepada beberapa asas. Setiap satu daripada faktor-faktor ini timbul daripada aktiviti parti, yang terlibat dalam sektor dagangan eksport mentah.

OPEC begitu bersemangat untuk mengekang kelembapan bekalan melalui pengurangan jumlah pengeluaran yang pasti menaikkan pasaran dagangan harga minyak. Pengeksport minyak utama telah memastikan keseimbangan antara bekalan dan permintaan. Selain itu, beberapa pakar meramalkan bahawa kekurangan bekalan adalah di sebalik penggunaan yang semakin meningkat. Para ahli OPEC adalah memandang enteng dalam melanjutkan kesepakatan itu sepanjang tahun 2018. Seorang lagi pemain pasaran, Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump, terkenal dengan keputusannya yang tidak dapat dijangkakan. Oleh itu, para penganalisis mendapati adalah lebih rumit untuk meramalkan pasaran. Trump mengekalkan pelabur dengan ketegangan selepas Presiden Perancis dan Canselor Jerman berkunjung ke Washington dan mengisytiharkan mereka tidak bersedia untuk menarik diri daripada perjanjian nuklear bersama dengan Iran. Selain itu, pemimpin negeri cuba meyakinkan Presiden Amerika Syarikat untuk mengekalkan perjanjian antarabangsa pada tahun 2015. Trump mengambil langkah yang dramatik dan membuat keputusan yang bertentangan. Beliau mengumumkan keputusan untuk menarik keluar dari perjanjian itu dan mengembalikan "tahap tertinggi sekatan ekonomi" terhadap Iran. Menariknya, sekatan akan berkuatkuasa dalam tempoh 180 hari, tetapi pasaran minyak bertindak balas dengan peningkatan yang segera.

Keputusan Trump mendorong pasaran dagangan harga minyak ke tahap yang dilihat pada akhir tahun 2014. Menariknya, para pelabur lebih didorong oleh kenyataan beliau, mengabaikan pengeluaran minyak syal yang kuat di Amerika Syarikat (AS). Sementara itu, pihak Amerika Syarikat (AS) sedang meningkatkan jumlah pengeluaran minyak, setelah mengatasi Arab Saudi dan bersaing dengan Rusia. Syarikat-syarikat tenaga AS memperoleh manfaat daripada lonjakan minyak yang stabil.