Header Ads

ECB tidak melihat alasan untuk bimbang tentang kelembapan zon euro


Ahli ekonomi utama Bank Sentral Eropah, Peter Praet, mengesahkan keyakinan terhadap pertumbuhan ekonomi kawasan euro meskipun data ekonomi yang suram.

Perintah kilang di Jerman jatuh untuk bulan ketiga berturut-turut, data Destatis menunjukkan. Pelabur pelabur percaya pelabur di kawasan euro merosot untuk bulan keempat berturut-turut pada bulan Mei. Indeks Sentix turun kepada 19.2 daripada 19.6 mata pada bulan April.

IHS Markit berkata pembelian kompositnya mengurus indeks zon euro jatuh ke 55.1 pada bulan April dari paras 55.2 pada bulan Mac, terendah dalam tempoh 15 bulan. Angka-angka menunjukkan penurunan momentum ekonomi selepas KDNK berkembang pada kadar terpantas dalam satu dekad pada tahun 2017.

Praet mengakui kelemahan itu datang "lebih cepat daripada yang dijangkakan" dan mencadangkan bahawa ia boleh menjadi akibat faktor-faktor struktural.

Risiko lain adalah lingkaran proteksionis, yang boleh merosakkan keyakinan walaupun sebelum berlaku kesan dari tarif baru.

Praet mengatakan bahawa bukti untuk euro yang lebih kukuh untuk mengekang eksport sepanjang tahun lalu adalah "terhad," walaupun dia menyatakan bahawa "penurunan tajam dalam beberapa petunjuk sentimen yang berkaitan dengan sektor eksport adalah sumber perhatian."