Header Ads

Emas jatuh berikutan hasil Perbendaharaan AS meningkat

Pada hari Selasa, 15 Mei, nilai troy auns emas jatuh ke paras terendah secara mingguan. Peningkatan hasil bon Amerika mengurangkan permintaan para pelabur untuk logam berharga.

Niaga hadapan emas di COMEX New York Mercantile Exchange turun sebanyak $ 7.60 hingga $ 1,310.60 satu troy auns, merupakan tahap terendah dari 8 Mei.

Sektor emas mula turun selepas hasil pada nota Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) 10 tahun dicatatkan hingga kepada 3.025%, merupakan antara tahap tertinggi dalam tempoh tiga minggu. Kenaikan di atas paras tertinggi sebanyak 3.035% akan mencecah di atas paras tertinggi sejak tahun 2014.

Peningkatan hasil Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) boleh menyebabkan penurunan dalam permintaan emas dan bahan mentah lain yang tidak mendatangkan keuntungan.

Hasil Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) telah dirangsang oleh pengurangan ketegangan perdagangan antara Amerika Syarikat (AS) dan China. Marilah kita ingat kembali bahawa Donald Trump berjanji untuk membantu syarikat teknologi Cina ZTE untuk menyambung semula kerja. Pada bulan April, White House mengharamkan syarikat Amerika Syarikat (AS) daripada menjual perisian dan komponen elektronik ke ZTE yang praktikal menghentikan kerja syarikat.

Pasaran dagangan indeks dolar, yang menjejaskan kekuatan dolar berbanding sekumpulan enam mata wang utama yang lain, rakan dagangan utama Amerika Syarikat, meningkat sebanyak 0.04% kepada 92.60.

Pertumbuhan dalam nilai mata wang dolar mengurangkan daya tarikan emas untuk pemegang mata wang lain.

Pada masa itu, nilai niaga hadapan perak turun sebanyak 1.11% kepada $ 16.46 setiap auns, platinum - adalah sebanyak 0.8% hingga paras harga dagangan sebanyak $ 907.60. Tembaga kehilangan sebanyak 0.26% dari nilainya, menjunam sehingga kepada $ 3,085 setiap pound.