Header Ads

Erdogan ingin mengukuhkan kawalan ekonomi

Sangat mengecewakan apabila anda bertungkus-lumus untuk membantu seseorang, tetapi bantuan anda tidak memberikan penambahbaikkan kepada keadaan dan menjadikannya lebih merosot. Inilah perkara sebenar yang berlaku kepada Presiden Turki, yang tanpa disangka-sangka mendapati beliau seorang ahli ekonomi yang hebat. Recep Erdogan, mengulas program presiden, berkata beliau bermaksud memberi kuasa kepada eksekutif untuk mengawal ekonomi.

Bank Pusat Turki telah lama kehilangan kemerdekaannya sebagai pengawal kewangan, tetapi sekiranya undang-undang baru diterima pakai, perkara ini secara umum akan menjadi badan formal. Seperti mana-mana calon presiden lain, Erdogan menerangkan hasratnya untuk merebut kuasa kewangan sebagai penjaga kepada rakyat biasa. "Saya akan bertanggungjawab sebagai ketua eksekutif yang tidak dapat dipertikaikan berkenaan dengan langkah-langkah yang akan diambil dan keputusan mengenai isu-isu ini," katanya dalam sesi temu bual tersebut.

Walau bagaimanapun, pasaran dagangan bagi mata wang lira Turki tidak dirangsang oleh ulasan tersebut. Sejurus selepas berita itu, pasaran dagangan mata wang Turki mencatatkan rekod baru yang rendah.

"Sentimen menjadi punca utama kejatuhan mata wang lira tahun ini, dan ulasan Erdogan tidak akan membaikinya. Para pelabur telah bimbang tentang campur tangan kerajaan dalam dasar monetari, yang mengorbankan kemerdekaan bank pusat. Kenyataan terbaru presiden sememangnya tidak disenangi. Dukacitanya, para pelabur yang terpengaruh adalah perkara terakhir yang perlu dilakukan sekiranya beliau mahu menstabilkan mata wang lira, "kata Ziad Daoud, ketua ekonomi Timur Tengah untuk Ekonomi Bloomberg.