Header Ads

Eropah enggan bertindak balas terhadap ugutan Iran

Eropah sekali lagi membuktikan bahawa wang bukanlah perkara yang paling penting di dunia, berikutan daripada ia sepatutnya dalam masyarakat yang bertamadun. Selepas Amerika Syarikat (AS) meninggalkan perjanjian nuklear dengan Iran, menyedari bahawa mereka tidak memenuhi kewajibannya, Jerman memutuskan untuk mengikuti langkah tersebut.

Ugutan terhadap sebahagian pemimpin agama Iran, yang juga menguruskan negara, tidak mempunyai keputusan, dan selepas rundingan bersama dengan Amerika Syarikat dan China, Angela Merkel mengatakan bahawa sesetengah syarikat Eropah akan berhenti bekerja dengan Iran. Sekatan oleh Amerika Syarikat (AS) kemungkinan akan menggesa syarikat-syarikat Eropah untuk berhenti bekerjasama dengan Iran, kata Merkel selepas pertemuan bersama dengan Perdana Menteri Majlis Negeri China Li Keqiang. Canselor itu menyatakan bahawa syarikat-syarikat China dapat mengisi ruang kosong, tetapi menyatakan dengan jelas bahawa faedah-faedah penting seharusnya tidak melebihi masalah keselamatan.

Terdahulu, pihak berkuasa Iran telah menyatakan ugutan terhadap Eropah, mengancam untuk meneruskan program nuklearnya sekiranya negara-negara Eropah tidak memenuhi tujuh syarat. Perlu diingatkan bahawa wakil-wakil Republik Islam cukup pintar untuk tidak mengancam Amerika Syarikat (AS), negara utama yang membatalkan perjanjian nuklear. Dalam tindak balas, untuk permulaan, Trump boleh menghantar pesanan dengan pantas dan diikuti oleh hujah yang lebih meyakinkan. Oleh itu, pemberi ugutan nuklear memutuskan bahawa ia adalah Eropah yang harus memberi jaminan untuk penjualan minyak Iran, serta ketiadaan halangan bagi kerjasama bank-bank Eropah dengan Iran. Walau bagaimanapun, keadaan tersebut masih juga tidak berfungsi.