Header Ads

Gazprom melengkapkan bahagian luar pesisir saluran paip TurkStream

Tenaga gergasi Rusia, Gazprom berkata bahawa pihaknya telah menyiapkan bahagian luar pesisir terhadap Line 1 daripada saluran paip gas TurkStream yang merentasi Laut Hitam.

Pada masa ini, pembinaan terminal yang menerima saluran paip sedang dijalankan, berhampiran bandar Turki Kıyıköy. Pemasangan paip laut dalam Line 1 telah dijalankan oleh vesel Allseas 'Merintis Spirit. Ia akan terus meletakkan garis kedua saluran paip gas luar pesisir TurkStream pada suku ketiga dalam tahun 2018.

Gazprom menyatakan bahawa sejumlah 1,161 kilometer paip telah diletakkan, yang merupakan sebanyak 62% daripada panjang keseluruhan saluran paip gas.

Saluran paip gas asli akan terdiri daripada dua saluran paip gas yang selari merentasi regangan di Laut Hitam dari Rusia ke Turki dan seterusnya ke selatan dan tenggara Eropah. Setiap saluran paip akan mempunyai kapasiti pemprosesan sebanyak 15.75 bilion meter padu gas dalam tempoh setahun.

Projek saluran paip TurkStream akan siap sepenuhnya pada bulan Disember 2019. Sebagai hasilnya, Gazprom akan memiliki seluruh bahagian luar pesisiran saluran paip gas. Syarikat akan bertanggungjawab sepenuhnya untuk membiayai pembinaan kedua-dua arah. Cadangan baru-baru ini oleh Gazprom telah memberi tumpuan kepada sebarang kemungkinan dua saranan - yang disalurkan melalui Greece ke Itali dan kedua disalurkan melalui Bulgaria dan Serbia ke Hungary.