Header Ads

Kelewatan Amerika Syarikat tarif keluli dan aluminium untuk EU


Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump telah menangguhkan pengenaan tarif keluli dan aluminium ke Kesatuan Eropah dan negara-negara lain sehingga 1 Jun 2018, kata White House pada hari Isnin.

Keputusan itu dibuat hanya beberapa jam sebelum pengecualian sementara dari tarif di negara-negara ini ditetapkan untuk tamat pada 1 Mei, Wall Street Journal dilaporkan memetik sumber yang biasa dengan perkara itu. Kini istilah itu telah dipindahkan satu bulan lagi ke hadapan. Washington berharap dapat mencapai persetujuan dengan sekutunya. Terdahulu, Kesatuan Eropah memberi amaran bahawa ia akan bertindak balas dengan tindakan balas sekiranya Amerika Syarikat membawa tarif import.

Tarif 25% untuk import keluli dan tarif 10% untuk aluminium untuk China, Rusia, Jepun dan negara-negara lain yang dikenakan oleh Trump masih belum digunakan untuk Kesatuan Eropah. Dikatakan bahawa Rumah Putih mencapai perjanjian dengan Argentina, Australia dan Brazil. Washington akan meneruskan rundingan dengan Kanada, Mexico dan Kesatuan Eropah, lapor Reuters.

Persoalan tugas baru mengenai keluli dan aluminium dinaikkan semasa lawatan Canselor Jerman Angela Merkel ke Amerika Syarikat baru-baru ini. Walau bagaimanapun, presiden Amerika Syarikat dan canselor Jerman tidak mencapai persetujuan. Merkel berkata keputusan itu kini di tangan Trump sama ada untuk memberikan pengecualian kepada negara-negara Kesatuan Eropah.