Header Ads

Kriteria corak 1-2-3

Isyarat pengesahan digunakan untuk meningkatkan keberkesanan model reversal

Anda tidak suka kucing? Anda tidak tahu bagaimana memasak mereka! Sesetengah peniaga menganggap corak 1-2-3 yang diterangkan dalam artikel sebelumnya sebagai elemen penting dalam sistem perdagangan tetapi yang lain sebaliknya pasti penggunaannya adalah satu pembaziran masa. Memang, jika anda bermain dengan benar semua corak grafik jenis ini muncul di pasaran, bilangan dagangan akan mengikut skala, tetapi keberkesanannya tidak akan memuaskan peniaga Forex. Untuk memperbaikinya, ramai orang menggunakan kriteria atau sistem kriteria, selepas pra-ujian sejarah strategi dagangan.

Kriteria adalah perkara peribadi. Ia kadang – kadang mengelakkan kerugian dalam perdaganga dan anda juga boleh terlepas yang menguntungkan. Mungkin kelebihan utama sekatan adalah pembentukan sistem perdagangan yang jelas yang akan lebih efektif daripada pesaing.

Kriteria yang paling mudah untuk corak 1-2-3 dipanggil kaedah 10-20-50. Dua digit pertama adalah bilangan minimum dan bilangan maksimum bar yang terletak di antara point 1 dan 3, jumlah terakhir adalah saiz pergerakan pembetulan dari menurun (wave menaik), mengakibatkan pembentukan harga terendah (tertinggi) pada point 1. Oleh itu, untuk membuat perdagangan menggunakan pattern 1-2-3 dalam carta graf NZD/USD 4 jam, diperlukan bahawa point 2 berada pada tahap sekurang-kurangnya 50% daripada gelombang menurun terakhir (dalam contoh kita - antara 50% dan 61.8%). Sekiranya ini tidak berlaku, corak 1-2-3 diabaikan.

Corak 1-2-3 boleh digabungkan dengan jayanya dengan prinsip dan indicator volume spread analysis (VSA). Jadi menurut yang terakhir, kekuatan trend itu disahkan oleh jumlah yang semakin meningkat, sementara pembetulan, dicirikan oleh penurunan dalam jumlah. Dalam contoh dengan AUD / USD, pelaksanaan corak reversal mendapati pengesahan dalam aktiviti perdagangan. Pada masa yang sama, satu bar penting sedang dibina pada point 3, menunjukkan risiko yang tinggi penurunan.   Sebagai kriteria untuk gambaran grafik yang dijelaskan, kita boleh menggunakan bukan sahaja indicator price action, tetapi juga indicator standard atau tidak standard. Pedagang akan memainkan corak 1-2-3 hanya jika mereka melihat divergence - lokasi yang berlainan di bahagian atas (bawah) dalam carta pasangan mata wang dan penunjuk. Sebagai contoh, dalam masa 4 jam untuk EUR / CAD terdapat percanggahan antara dinamik petikan dan MACD. Dalam carta, puncak di pasaran yang semakin meningkat merosot, sementara penunjuk mengukuhkan pertumbuhan mereka. Divergence membenarkan peniaga untuk memasuki kedudukan yang singkat. 

Dengan indicator, kita boleh menggunakan kedua-dua trend indicator (seperti contoh di atas - MACD) dan oscillator, yang sebahagiannya berdasarkan pengesanan zon overbought-oversold.

Sekiranya anda menyerah kepada kritikan umum dan percaya bahawa indicator berdasarkan harga semakin ketinggalan, anda boleh kembali ke kaedah price action. Pengalaman saya menunjukkan bahawa kelajuan adalah penting dalam pelaksanaan model reversal. Jika garis trend yang dibina berdasarkan point 2 dan pecahan fraktal sebelumnya melalui tiga bar, maka kenaikkan di pasaran yang semakin berkembang, hilang kepercayaan terhadap kebolehan mereka untuk memulihkan aliran menaik.

Harus diingat bahawa peniaga mesti pada awalnya menentukan selang waktu untuk digunakan. Ini adalah perlu untuk memastikan bahawa dengan melompat dari satu timeframe ke yang lain, kriteria tidak diubah secara buatan. Ringkasnya, jangan seperti khinzir yang akan sentiasa mencari lumpur.