Header Ads

Macron menyokong harga minyak

Para pelabur tenaga menyedari tentang faktor-faktor yang memberi impak kepada pasaran dagangan harga minyak mentah. Selain daripada asas-asas, sentimen peniaga minyak adalah sensitif walaupun kepada campur tangan secara lisan pembuat dasar yang tidak terlibat secara langsung dalam pasaran mentah. Sebagai contoh, presiden Perancis membuat beberapa kenyataan semasa lawatannya ke White House yang mencetuskan peningkatan segera di pasaran minyak. Menariknya, Rusia tidak begitu penting untuk pasaran walaupun menjadi pengeksport minyak global yang paling tinggi yang menghasilkan lebih banyak minyak mentah daripada keseluruhan anggota OPEC.

Emmanuel Macron dapat meyakinkan Donald Trump untuk menjalankan fleksibiliti ke atas Iran dan perjanjian baru yang mengawal program nuklear Iran. Berita itu datang susulan daripada kejutan besar kepada pasaran minyak global. Tiada siapa yang berani untuk mengandaikan bahawa Macron akan menemui hujah kuat untuk presiden Amerika Syarikat (AS). Walau bagaimanapun, retorik White House telah menjadi lemah. "Tiada siapa yang tahu apa yang akan saya lakukan pada hari ke-12, walaupun Tuan Presiden, anda mempunyai idea yang bagus tetapi kita akan lihat, tetapi kita juga akan melihat sekiranya saya melakukan apa yang diharapkan oleh sesetengah pihak, sekiranya terdapat sebarang kemungkinan membuat kontrak asas yang kukuh, "Trump memberi kenyataan mengenai cadangan rakan sejawatannya dari Perancis.

Walau bagaimanapun, peniaga minyak tidak perlu berada dalam kedudukan bersenang-lenang. Walaupun sekiranya pasaran minyak dapat mengekalkan momentum, pasaran dagangan harga minyak ditetapkan untuk pembetulan ke bawah di tengah-tengah tawaran spekulasi besar-besaran di pasaran niaga hadapan. Jadi, pakar tidak menolak bahawa sentimen kenaikan harga pelabur tenaga boleh berubah dengan secara tiba-tiba. Nampaknya, kenyataan Trump mungkin menjadi perkara yang dipertimbangkan. Apabila Iran memberi amaran bahawa pihaknya boleh meneruskan aktiviti nuklearnya sekiranya Amerika Syarikat (AS) meninggalkan perjanjian antarabangsa, Trump mengancam sekatan yang teruk. "Sekiranya mereka memulakan semula program nuklear mereka, mereka akan mempunyai masalah yang lebih besar daripada sebelumnya."