Header Ads

Minyak catat paras tinggi baru

Pasaran dagangan bagi sektor harga minyak telah secara berterusan mencatatkan tahap tinggi baru yang dikemas kini satu demi satu. Pasaran urusniaga bagi minyak mengatasi catatan psikologi penting dengan paras harga dagangan sebanyak $ 80 setong. Kali terakhir harga sedemikian dilihat kembali pada tahun 2014. Sejumlah besar faktor menyumbang kepada pertumbuhan: tahap pematuhan yang tinggi dengan syarat perjanjian OPEC oleh negara yang terlibat, keseimbangan bekalan di pasaran, penurunan inventori dan permintaan di peringkat pasaran global yang lebih tinggi.

Di samping itu, pasaran dagangan harga disokong oleh ancaman Amerika Syarikat (AS) untuk menyambung semula dan juga meningkatkan tekanan sekatan terhadap Iran. Donald Trump sudah mengumumkan pengunduran negara Amerika Syarikat (AS) dari perjanjian nuklear bersama dengan Iran, tetapi Kongres masih perlu meluluskan sekatan, dan kelulusan bagi sekatan itu akan mengambil masa, sekurang-kurangnya dalam tempoh 180 hari. Iran merupakan antara pengeluar minyak ketiga terbesar di OPEC, di mana dengan mengenakan sekatan ke atas negara tersebut akan mengurangkan sektor dagangan eksport kartel. "Sudah terlalu awal untuk mengatakan apa yang akan berlaku kali ini, tetapi kita perlu mengetahui sama ada pengeluar lain boleh campur tangan untuk memastikan aliran minyak yang teratur ke pasaran dan untuk mengimbangi gangguan dalam eksport Iran," kata IEA.

Dengan cara ini, agensi itu memberi amaran kepada peserta pasaran bahawa pasaran dagangan harga minyak yang tinggi boleh menjejaskan pertumbuhan permintaan secara negatif. Ia juga menurunkan unjuran pertumbuhan permintaan minyak tahun ini daripada 1.5 juta tong sehari menjadi kepada 1.4 juta tong sehari. Antara satu lagi faktor kepada kenaikan harga mungkin adalah Venezuela, di mana terdapat gangguan yang serius dalam bekalan. Menurut IEA, "kadar penurunan pengeluaran minyak melonjak dan menjelang penghujung pengeluaran tahun ini pengeluaran minyak di negara itu boleh jatuh sebanyak beberapa ratus ribu barel untuk sehari."