Header Ads

MSCI dalam rancangan menambah 234 saham syarikat China kepada indeks utama dalam bulan Jun

Penyedia indeks popular, MSCI Inc, akan menambah sebanyak 234 sekuriti syarikat China, yang didagangkan di bursa saham utama dan didenominasikan dalam nilai mata wang yuan, kepada indeks mereka pada 1 Jun.

Pasaran dagangan saham bagi stok syarikat dari penyenaraian Cina tempatan "A" dalam MSCI China Index akan berjumlah sebanyak 1.26%, dalam MSCI Emerging Markets Index - kepada 0.39%, kata MSCI, menerbitkan keputusan pengimbangan semula setengah tahun akan datang indeks.

Pada masa ini, pengiraan indeks MSCI China termasuk hanya saham syarikat-syarikat China yang diniagakan di bursa asing.

Ia akan menarik berbilion-bilion mata wang dolar ke pasaran saham China, yang sangat penting, sejak pasaran dagangan mata wang itu menjadi antara yang paling lemah pada tahun ini.

Sejak awal tahun ini, indeks saham Shanghai Composite jatuh sebanyak 4% susulan daripada kebimbangan terhadap "perang perdagangan" antara Amerika Syarikat dan China.

Syarikat itu melaporkan bahawa keputusannya mendapat sokongan yang meluas di kalangan pelabur institusi antarabangsa dan terutama disebabkan oleh usaha pihak berkuasa PRC untuk meningkatkan aksesibiliti pasaran China.