Header Ads

Pihak berkuasa AS mengenakan duti terhadap keluli dari Vietnam

Pada hari Rabu, 23 Mei, Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat telah melaksanakan duti import terhadap sektor keluli yang diimport dari Vietnam.

Pihak berkuasa kastam Amerika telah mengenakan duti tarif perlindungan yang dikenakan oleh kerajaan tempatan terhadap import asing sebanyak 199.76% dan duti tindak balas sebanyak 256.44% pada import keluli "cold-rolled" dan keluli "hot-rolled" yang dihasilkan di Vietnam. Hasil daripada tindakan tersebut adalah aduan kolektif yang ditujukan kepada Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat dari pengeluar nasional seperti ArcelorMittal USA, Nucor Corp, AK Steel Holdings Corp, dan US Steel Corp.

Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat mengatakan bahawa tiga tahun lalu, selepas pengenaan duti tarif perlindungan yang dikenakan oleh kerajaan tempatan terhadap import asing ke atas produk keluli China, bekalan keluli "cold-rolled" dari Vietnam ke Amerika meningkat kepada $ 215 juta setahun, dan import keluli tahan hakisan meningkat kepada $ 80 juta daripada $ 2 juta sebelumnya.

Menurut pakar-pakar, pengenaan duti halangan pada keluli Vietnam menunjukkan jumlah kemenangan daripada kaji logam Amerika, yang memenangi duti tarif perlindungan yang dikenakan oleh kerajaan tempatan terhadap import asing dan anti-subsidi ke atas keluli China kembali pada tahun 2015 dan 2016.