Header Ads

Pihak Itali bersetuju untuk mencalonkan Perdana Menteri baru

Menurut CNBC, 5-Star Movement Itali dan parti League telah bersetuju dengan pencalonan Perdana Menteri yang akan datang, di mana mereka percaya bahawa calon tersebut akan dapat membantu memulihkan struktur politik Itali.

Pada masa ini, para pemimpin kedua-dua pihak, Luigi Di Maio dan Matteo Salvini, telah memilih Giuseppe Conte, seorang profesor undang-undang persendirian, sebagai Perdana Menteri yang baru di negara ini. Peguam bukanlah seorang yang terkenal dalam kehidupan politik dan awam, pakar menegaskan.

Seorang profesor, bekerja di sebuah institusi pendidikan di rantau Appula di tenggara Itali, yang berkelulusan dari La Sapienza University of Rome, di mana tempat beliau belajar undang-undang.

Beliau meningkatkan kelayakannya di berbagai institusi pendidikan di dunia, termasuk Universiti Yale, Universiti Duquesne, Institut Kebudayaan Antarabangsa di Vienna, Sorbonne Perancis, Cambridge, dan Universiti New York. Berdasarkan jangkaan wakil media nasional, Conte mempunyai pengalaman luas dalam sektor perniagaan, serta dalam undang-undang pentadbiran, kewangan, dan sivil.

Terdahulu, dilaporkan bahawa ahli politik dan ekonomi Eropah bimbang terhadap tindakan yang tidak dapat diramalkan kerajaan gabungan Itali, yang boleh mencetuskan krisis di zon Eropah.

Itali menimbulkan kebimbangan terhadap ahli politik zon Eropah untuk tempoh masa yang panjang berikutan daripada hutang sebanyak 132% daripada KDNK dan pertumbuhan ekonomi yang perlahan. Pakar percaya bahawa kehadiran kerajaan campuran boleh meningkatkan hutang awam. Menurut Luigi Di Maio, hutang utama Itali dapat dikurangkan oleh pelaburan besar dan dasar pengembangan.