Header Ads

RUB menarik perhatian sangat sedikit, malah bank pusat tidak mempercayainya

Sangat sukar bagi Rusia untuk memahami mengapakah pasaran dagangan minyak semakin mahal, dan harga ruble dan petrol masih meningkat. Apabila harga minyak tiga kali kurang daripada sekarang, presiden negara menjelaskan bahawa dalam keadaan sedemikian tidak ada alasan untuk terkejut apabila kejatuhan mata wang ruble susulan daripada pasaran nilai mata wang ruble dan minyak dikaitkan rapat di Rusia. Jadi, sekiranya "minyak" jatuh, maka "syiling" juga turun. Walau bagaimanapun, sejak daripada masa itu keadaan telah mengalami perubahan yang banyak, tetapi kadar ruble kekal sama.

Mereka mengatakan bahawa keadaan tersebut memberi manfaat kepada kerajaan untuk memegang mata wang ruble di bahagian bawah dengan pasaran dagangan harga minyak semasa. Untuk menyelesaikan tugas sukar ini, sekatan lain yang dikenakan oleh Amerika Syarikat datang. Sejak pertengahan bulan April, para pelabur telah secara besar-besaran mengurangkan kepentingan mereka dalam aset Rusia dengan membeli mata wang.

Bank pusat kini cuba untuk menghentikan kejatuhan dalam nilai ruble. Bank itu berhasrat untuk meningkatkan populariti ruble di kalangan para peserta pasaran pertukaran asing dengan menurunkan kadar faedah. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk mencapai sasaran inflasi yang telah ditetapkan sebelumnya. "Seperti inflasi secara beransur-ansur pulih kepada 4%, kitaran kemerosotan kami hampir lengkap. Seperti yang telah kita katakan, keadaan itu stabil dalam rantau sebanyak 2-3%. Ini adalah 2-3 mata peratusan yang diperlukan untuk mengekalkan daya tarikan mata wang kita , "kata Igor Dmitriev, ketua jabatan dasar kewangan di Bank of Russia.

Terdapat harapan bahawa ini bukan sekadar perbincangan lain mengenai cara menaikkan rubel, tetapi kerja nyata pada kesilapan lama. Walau bagaimanapun, meskipun ini hanya kenyataan yang kuat, orang Rusia akan berfikir bahawa tidak ada alasan untuk dibimbangkan, dan kejatuhan nilai mata wang ruble adalah peristiwa yang disusun sebelum ini yang hanya akan menjadikan hidup lebih baik.