Header Ads

Rusia untuk memulakan kehidupan yang berbeza, tanpa dolar

Perang telah diisytiharkan pada mata wang AS lagi! Rupa-rupanya, masa jenaka berakhir, kerana Presiden Rusia secara peribadi melemparkan cabaran kepada dolar AS. Vladimir Putin menganggap bahawa objektif ekonomi Rusia adalah bebas daripada dolar sebagai keperluan utama. Masih sukar untuk menerangkan apa sebenarnya yang ada di belakang permintaan ini, tetapi tindakan seperti itu, menurut Presiden, sesuai dengan prinsip dasar kedaulatan ekonomi.

Tidak mungkin sepenuhnya menghilangkan dolar dengan cara satu pihak. Ekonomi Rusia adalah berasaskan komoditi dan bergantung sepenuhnya kepada eksport, tetapi di peringkat dunia, tiada siapa akan menolak dari dolar, yang bermaksud untuk pengiraan antarabangsa, masih perlu menggunakan mata wang yang menjengkelkan. Sebaliknya, mereka mengatakan bahawa Presiden tidak membuang kata-kata, dan jika dia telah berjanji sesuatu, dia pasti akan melakukannya. Khususnya untuk langkah-langkah radikal, ada sebab yang lebih banyak. Semasa sesi pleno Negeri Duma, Presiden mengatakan bahawa mereka telah naif sebelum ini, dan sekarang mereka melihat bahawa peraturan WTO sering dilanggar, sekatan itu berkaitan dengan sebab politik, yang disebut sekatan. Lebih-lebih lagi, beliau menambah bahawa yang baru diperkenalkan untuk memastikan kelebihan daya saing.

Putin ingat bahawa minyak didagangkan di bursa dalam dolar, dan Rusia perlu disburden, kerana monopoli dolar tidak dapat diandalkan dan berbahaya. Tetapi alternatif kepada mata wang Amerika tidak ditawarkan oleh Presiden. Secara umum, tugas untuk Kerajaan ditetapkan, kini mereka hanya perlu mencari penyelesaian yang optimum.