Header Ads

Saham Asia ditutup dalam zon hijau pada hari Isnin

Hampir kesemua pasaran dagangan indeks saham di rantau Asia Pasifik meningkat pada hari Isnin selepas ditutup pada paras yang tinggi minggu lepas, melanjutkan peningkatan yang tidak dilihat sejak bulan Februari 2017.

Para pelabur menilai isyarat terhadap penurunan ketegangan perdagangan antara China dan Amerika Syarikat.

Antara pemain pasaran yang paling merosot adalah pasaran dagangan saham Korea Selatan, Singapura dan Indonesia. Pasaran di Indonesia dalam kebimbangan dengan peningkatan bilangan serangan pengganas, termasuk pengeboman di tiga gereja pada hujung minggu lalu dan serangan ke atas balai polis pada hari Isnin.

Indeks yang digabungkan di rantau Asia Pasifik, MSCI Asia Pacific, naik sebanyak 0.5%, meningkat kepada 176.44.

Donald Trump mengurangkan retorik ke atas ZTE, pembuat peralatan telekomunikasi kedua terbesar di China. Pada hari Isnin, 13 Mei Trump mengarahkan Jabatan Perdagangan dalam membantu ZTE untuk "kembali ke dalam perniagaan".

Keadaan ini membantu bon dolar yang merupakan pengeluar elektronik dan pembuat peralatan telekomunikasi China, termasuk Lenovo dan Huawei, melonjak dalam harga.

Delegasi Cina peringkat tinggi yang dipimpin oleh Naib Premier Liu He akan tiba di Washington untuk sesi perbincangan perdagangan pada minggu ini.

Nikkei 225 meningkat sebanyak 0.5%, manakala Topix meningkat dengan sebanyak 0.6%.

Hong Kong Hang Seng meningkat sebanyak 1.4% di belakang data yang kukuh kepada pertumbuhan Hong Kong. Shanghai Composite China meningkat dengan sebanyak 0.3%.

Indeks S & P / ASX 200 Australia meningkat sebanyak 0.3%, manakala Sensex India meningkat sebanyak 0.1%.

Kospi Korea Selatan menjunam dengan sebanyak 0.1%, manakala Indonesia Jakarta Composite menurun sebanyak 0.2%.

Pasaran Malaysia, yang ditutup sejak pertengahan pada minggu lepas disebabkan pilihan raya, dibuka pada hari Isnin dengan peningkatan dalam keadaan turun naik: semasa sesi dagangan awal indeks utama turun sebanyak 3% dan kemudian beralih kepada kenaikan sebanyak 0.2% pada akhir sesi dagangan. Mata wang negara Malaysia, yang jatuh sebanyak 1% pada awal sesi perdagangan, berjaya mengimbangi penurunan pada akhir hari urus niaga.

Di Jepun, harga pengeluar naik sebanyak 2%, menandakan kadar pertumbuhan yang paling perlahan dalam tempoh tiga belas bulan setiap tahun pada bulan April. Pasaran harga pada bulan Mac meningkat sebanyak 2.1%. Bulan ke bulan, harga meningkat dengan sebanyak 0.1%. kedua-kedua bacaan adalah selaras dengan jangkaan penganalisis.

Pasaran dagangan saham pengeluar Asia Pasifik bahan mentah adalah meningkat: BHP memperoleh sebanyak 1.9% dalam sesi dagangan Sydney, Rio Tinti meningkat dengan sebanyak 0.7%, dan Aluminia meningkat sebanyak 2.9%.