Header Ads

Siapakah yang membeli hutang AS yang baru berjumlah sebanyak $1 trilion?

Menurut pakar, pemegang asing bon Amerika meningkatkan pelaburan, walaupun peningkatan itu tidak terlalu besar. Pelaburan bukan pemastautin di bon Perbendaharaan Amerika Syarikat untuk tahun semasa hingga bulan Mac 2018 meningkat sebanyak $ 220 bilion. Pakar-pakar tertanya-tanya siapakah yang membeli semua baki bon kerajaan Amerika. Perlu diingatkan bahawa semasa tempoh pelaporan hutang kasar kebangsaan Amerika Syarikat meningkat kepada $ 21.1 trilion. Di samping itu, hutang yang didagangkan secara terbuka di bursa meningkat sebanyak $ 1.06 trilion kepada $ 15.4 trilion. Dalam senarai pemegang bon Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS), kenyataan Bank Rizab Persekutuan termasuk 15.6% daripada sekuriti, atau $ 2.4 trilion, pemegang asing memiliki sebanyak 41% daripada bon, atau sebanyak $ 6.3 trilion, dan selebihnya adalah sebanyak $ 6.7 trilion milik rakyat Amerika Syarikat.

Pada masa ini, sebagai sebahagian daripada penyesuaian pernyataan, Fed telah mengurangkan pelaburannya dalam perbendaharaan selama tempoh 12 bulan dengan sebanyak $ 51 bilion. Pakar-pakar menegaskan bahawa dalam tempoh ini, pemilik asing meningkatkan pelaburan sebanyak $ 220 bilion. Walau bagaimanapun, persoalan baki sebanyak $ 891 bilion masih lagi terbuka.

Penganalisis mengakui bahawa bon negeri untuk sebarang jumlah yang besar telah dibeli oleh rakyat Amerika dengan bantuan dana pencen, dana bon, dan lain-lain, serta pelabur tidak rasmi dari negara-negara yang berbeza. Pada masa ini, hasil pada perbendaharaan adalah maksimum selama tempoh beberapa tahun, bon kelihatan sangat menarik kepada para pelabur.

Bagi pelaburan dari negera lain, tempat pertama telah diambil oleh China. Pada bulan Mac lalu, pelaburan dari RRC mencecah sebanyak $ 1.19 trilion.

Sebelum ini, dari segi pelaburan dalam sekuriti hutang Amerika Syarikat, telah didominasi oleh Jepun, sejak dua tahun yang lalu, penunjuk ini telah menurun dengan ketara. Sejak bulan Julai 2016, pelaburan pihak berkuasa Jepun telah berkurang sebanyak $ 111 bilion kepada $ 1.04 trilion, yang dianggap minimum sejak tahun 2011.