Header Ads

Tuntutan terhadap Ripple membawa XRP ke bawah


Labs Ripple dituduh mencipta skim yang menggunakannya mengumpul ratusan juta dolar melalui penjualan token riak yang tidak berdaftar (XRP).

Tuduhan melanggar undang-undang sekuriti persekutuan dan undang-undang California dikemukakan oleh salah seorang pelabur XRP.

Tuntutan yang difailkan oleh Ryan Coffey berpendapat bahawa Ripple pada dasarnya telah menjalankan "ICO tidak berkesudahan" yang harus diklasifikasikan sebagai tawaran sekuriti yang tidak tercatat seperti yang ditakrifkan oleh kedua Akta Sekuriti AS dan Kod Korporat California.

Ini mendorong permintaan XRP, dan dengan itu meningkatkan keuntungan dari penjualannya. Labs Ripple sentiasa menerangkan XRP sebagai pelaburan yang baik, ramalan harga yang optimis, dan menjadikan XRP sebagai sebahagian daripada pelanggan korporat.

Tuntutan ini diklasifikasikan sebagai kolektif, sebagaimana yang difailkan bagi pihak semua pelabur yang membeli token XRP selepas 1 Januari 2013.

Coffey mendakwa bahawa "defendan memasarkan XRP untuk memacu permintaan dan meningkatkan harganya," termasuk menawarkan rasuah kepada pertukaran Gemini dan Coinbase untuk menyenaraikan XRP.

Skandal ini diturunkan pada Ripple, menyebabkan penutup pasarannya turun 5% kepada $ 32.26 bilion. XRP didagangkan pada $ 0.82.