Header Ads

Eksport Minyak Iran Catat Jumlah Rekod Dalam Bulan Mei

Sektor dagangan bagi eksport minyak Iran mencecah sebanyak 2.7 juta tong sehari pada bulan Mei 2018, kata agensi berita Kementerian Minyak Shana.

Eksport gas kondensasi Iran dari Iran berjumlah kira-kira sebanyak 2.7 juta tong sehari. Ini adalah jumlah rekod sejak bulan Januari 2016, sejak masuknya kuota eksport OPEC. Menurut Shana, Iran mengeksport sejumlah 2.4 juta bpd minyak dan 300,000 bpd gas kondensasi.

Pada masa yang sama, banyak negara berhasrat untuk mengurangkan sektor dagangan import minyak Iran selepas keputusan Amerika Syarikat untuk memulihkan sekatan ekonomi ke atas Tehran. Sebagai contoh, Jepun telah mengurangkan dengan ketara penghantaran minyak dari Iran berikutan penurunan umum dalam pembelian bahan mentah. Sektor dagangan bagi import minyak Iran yang lebih rendah telah dirancang di India.

Pada 2 Jun, menteri-menteri OPEC dari Oman, UAE, Kuwait, Algeria, dan anggota bukan OPEC Oman berkumpul di Kuwait untuk mesyuarat tidak rasmi jawatankuasa menteri bersama yang memantau pematuhan perjanjian pemotongan jumlah pengeluaran. Pada masa ini, tiada perubahan besar yang diharapkan.