Header Ads

Fed Bullard beri amaran terhadap kenaikkan kadar yang terlalu banyak

Fed perlu memperlahankan catatan kadar dengan mengembalikan dasar untuk menyesuaikan jangkaan inflasi sekitar 2% dan mencapai sasaran inflasi yang telah ditetapkan, Presiden Rizab Persekutuan Bank of St. Louis James Bullard berkata.

"Jangkaan inflasi di Amerika Syarikat (AS) masih agak rendah, menunjukkan bahawa normalisasi lebih yang lanjut mungkin tidak perlu untuk menjaga inflasi ke arah berhampiran sasaran," kata Bullard. "Dasar yang munasabah pada masa hadapan mungkin untuk mengimbangi kadar normalisasi." Beliau juga menekankan bahawa peningkatan kadar secara agresif akan berisiko membalikkan keluk hasil, keputusan yang boleh dijangkakan oleh pasaran sebagai isyarat kepada penurunan ekonomi.

Bullard berkata bahawa jangkaan inflasi yang rendah dapat menghalang Fed daripada mencapai sasaran sebanyak 2%. Kadar dasar Fed sudah berhampiran dengan neutral, tanpa tekanan ke atas atau ke bawah terhadap inflasi, beliau menambah.

Ulasan daripada Presiden Rizab Persekutuan Bank of St. Louis datang lebih awal daripada peningkatan kadar yang mungkin berlaku pada mesyuarat akan datang oleh Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC).

FOMC mengekalkan julat sasaran untuk kadar dana persekutuan kepada 1.5% hingga 1.75% pada mesyuarat bulan Mei. Menurut pengawal selia, inflasi Amerika Syarikat (AS) akan menghampiri tahap sasaran sebanyak 2% dalam tempoh jangka masa sederhana.