Header Ads

Goldman Sachs: Harga Brent kekal berada pada $82.5 pada suku ketiga

Menurut ramalan bank terbesar Goldman Sachs, pasaran dagangan bagi sektor harga purata minyak mentah Brent akan kekal pada paras harga dagangan sebanyak $ 82.5 setong pada suku ketiga untuk tahun 2018.

Penganalisis mengulangi aliran harga jangka panjang yang menaik walaupun berlaku penurunan harga. Terdapat isyarat dari Rusia dan Arab Saudi yang menandakan pengurangan had pengeluaran.

Pada 28 Mei, pasaran dagangan bagi sektor harga minyak mentah Brent ICE bulan julai jatuh sebanyak $ 1.62% kepada paras harga dagangan sebanyak $ 75.20 setong, sementara niaga minyak Brent bagi bulan Ogos menurun sebanyak 1.56% kepada paras harga dagangan sebanyak $ 75.28 setong. Goldman Sachs menggariskan risiko kenaikan harga pada separuh kedua tahun 2018 dan selanjutnya pada tahun 2019.

Menurut anggaran penganalisis, penurunan baru-baru ini dalam dagangan harga minyak adalah alasan untuk dana lindung nilai yang enggan membuat pertaruhan terhadap peningkatan minyak. Dana lindung nilai dan pengurus wang lain mengurangkan kedudukan panjang bersih mereka dalam niaga hadapan Brent dan pilihan dengan sebanyak 8.6% kepada pengucupan 501.634. Penurunan tersebut merupakan antara yang terbesar dalam tempoh hampir setahun.

Kedudukan bersih panjang pengurus wang dalam dagangan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) jatuh sebanyak 2% kepada 377.520 niaga hadapan dan pilihan, merupakan antara yang paling rendah sejak bulan November 2017, menurut Suruhanjaya Dagangan Komoditi Niaga Hadapan (CFTC) Amerika Syarikat (AS).