Header Ads

Harga bon Itali jatuh ditengah-tengah pergolakkan politik

Menurut Bloomberg, pasaran dagangan bagi sektor harga bon 2 tahun Itali jatuh mendadak di tengah-tengah ketidakstabilan politik di negara ini. Pada masa yang sama, mata wang euro jatuh di bawah paras sebanyak $ 1.16 untuk kali pertama dalam tempoh enam setengah bulan.

Hasil pada bon kerajaan Itali 2 tahun melonjak sebanyak 100 mata asas kepada 1.91% untuk mencatatkan tahap tertinggi sejak bulan September 2013. Keputusan itu secara ringkas berundur kepada 1.70% dan kemudiannya terus meningkat. Pada masa yang dicatatkan, pasaran dagangan bon itu adalah berjumlah sebanyak 2.413%. Sementara itu, hasil ke atas bon 10-tahun meningkat sebanyak 22 mata asas kepada tahap 2.91% dan seterusnya kepada 3.221%.

Menurut pakar, Itali akan menghadapi pilihan raya baru selepas presiden negara, Sergio Mattarella meminta untuk membentuk pemerintahan sementara. Terdahulu, profesor undang-undang persendirian Giuseppe Conte, yang merupakan calon perdana menteri, enggan membentuk kerajaan. Perdana Menteri Itali, Carlo Cottarelli memberitahu wartawan bahawa pilihan raya akan diadakan pada musim luruh atau awal tahun depan.

Prospek pilihan raya baru adalah disebabkan oleh pergolakan dalam pasaran kewangan. Para pelabur telah bimbang bahawa ini boleh mempersoalkan kewujudan Itali di zon Eropah. Satu isu penting bagi pasaran bon Itali akan menjadi pembentukan gabungan sebelum pilihan raya yang dipimpin oleh parti League. Pergerakan Bintang 5 (M5S) berkata pihaknya bersedia untuk bekerjasama dengannya.

Menurut Richard Kelly, ketua strategi global di Toronto-Dominion Bank di London, perjanjian dengan Forza Italia dapat menenangkan pasaran.