Header Ads

Lagarde menunjukkan tiga risiko utama kepada ekonomi global

Ekonomi global, yang telah meningkat sejak kebelakangan ini, menghadapi risiko penurunan lagi. Kelembapan yang sedang berkumpul dalam jajaran ekonomi yang jelas, dan keadaan yang perlahan ini mempunyai setiap peluang untuk menjadi risiko sebenar untuk ekonomi dunia. Ramalan keadaan sedemikian telah diberikan oleh Pengarah IMF Christine Lagarde. "Kami melihat beberapa kemerosotan dalam ramalan. Dan kemrosotan itu pada dasarnya adalah tiga risiko utama yang saya telah mengenal pasti untuk anda, "kata Puan Lagarde, bercakap di Forum Ekonomi Antarabangsa St. Petersburg.

Menurut Pengarah IMF, masalah No. 1 adalah tahap dan beban hutang yang berat di kedua-dua negara-negara berdaulat dan korporat. Pada masa ini, tahap ini adalah kira-kira sebanyak USD 162 trilion yang mewakili hampir kepada 220% daripada KDNK global. "Itu lebih daripada sekadar dunia termasuk selepas Perang Dunia Kedua," kata Puan Lagarde. Seterusnya, terdapat risiko kedua di mana kelemahan kewangan yang mungkin mengakibatkan aliran keluar modal yang ketara dari negara-negara yang sedang pesat membangun. Dan kita sudah boleh melihat kesannya.

Antara yang ketiga dan risiko yang paling tinggi adalah penentuan sesetengah negara untuk meremehkan sistem yang memimpin hubungan perdagangan. "Risiko tersebut adalah yang sebenarnya cuba untuk meletakkan seketika pada syarat-syarat dan peraturan yang mengawal pergerakan barangan dan perkhidmatan di seluruh dunia. Risiko ini adalah jelas salah satu yang kita perlu lihat. Dan ia adalah salah satu perkara tersebut, berikutan daripada presiden sebelum saya dan mengatakan, sebahagian besarnya berdasarkan keyakinan, "kata Christine Lagarde, mengisyaratkan pada kurangnya kepercayaan kepada kerajaan Rusia.