Header Ads

Lira Turki jatuh, hutang asing melonjak

Dalam penamaan calon untuk permintaan yang paling tidak masuk akal dan rayuan kepada rakyat mereka sendiri, pemenang berpotensi baru telah muncul. Turki dengan yakin menyertai pangkat nominasi biasa untuk "anugerah" ini - Rusia dan Venezuela. "Ketatkan ikatan", "Bersabar", "Tunggu", "Jangan berubah", "Memahami dan mundur," Recep Tayyip Erdogan telah menambah perkataan "Change" ke senarai ini yang tidak dapat difahami dengan jelas oleh pihak berkuasa. Dan kita tidak bercakap tentang pilihan raya presiden yang akan datang di Turki. Segala-galanya adalah lebih mudah.

Jadi, nilai mata wang lira Turki telah mengalami masalah yang serius untuk tempoh jangka masa yang lama. Hanya tahun ini lira telah kehilangan lebih daripada 20% - merupakan antara hasil terburuk bagi pasaran dagangan mata wang selepas krisis kewangan pada tahun 2008. Kejatuhan menyebabkan penjualan mata wang dalam lingkungan berskala besar. Malah keputusan terpaksa Bank Pusat untuk menaikkan kadar faedah pada mesyuarat yang luar biasa tidak menghentikan kejatuhan. Pakar bimbang risiko pelarasan yang tidak terkawal dan kemerosotan ekonomi yang mendadak, mungkin akan tercetusnya kepada kemelesetan. Dan bertentangan dengan keadaan kucar-kacir, Erdogan menyeru rakyat Turki untuk menukar simpanan mereka dalam bentuk mata wang euro dan dolar AS ke dalam lira.

Erdogan mengingatkan rakyat Turki bahawa mereka "bukanlah hamba Soros atau sesiapa sahaja tetapi milik Allah". Di samping itu, beliau menyatakan bahawa "pertukaran mata wang berskala besar akan menguatkan kadar lira Turki". Apa yang tinggal hanya untuk menunjukkan contoh yang layak dan memindahkan semua simpanan daripada mata wang asing dan bank-bank untuk tanah air. Walau bagaimanapun, Erdogan tidak begitu tergesa-gesa.