Header Ads

Mexico merancang untuk mengenakan tarif 20% terhadap daging babi

Mexico akan mengenakan tarif sebanyak 20% ke atas sektor dagangan import daging babi Amerika Syarikat (AS), Reuters melaporkan dengan memetik pegawai industri yang mempunyai pengetahuan langsung daripada rancangan tersebut. Ini akan menjadi langkah tindak balas negara terhadap tarif Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump mengenai keluli dan aluminium.

Pihak berkuasa Mexico telah mengumumkan kemungkinan terhadap pengenalan terhadap duit itu pada minggu lepas. Maklumat telah disahkan oleh Heriberto Hernandez, presiden terkemuka pengeluar daging babi persatuan Mexico OPORPA.

Menurut Hernandez, langkah itu tidak akan membawa kepada kenaikan harga daging babi Mexico, ekoran daripada pembekal dari Amerika Syarikat mempunyai pelbagai alternatif. Diharapkan bahawa tarif baru itu akan berkuatkuasa pada 6 Jun.

Pada tahun lepas, Mexico telah mengimport hampir sebanyak 650,000 tan daging babi yang bernilai kira-kira sebanyak $ 1.07 bilion. Jumlah dagangan import daging babi semasa tempoh pelaporan telah mencapai sebanyak 840,000 tan.

Pada bulan Mac 2018, Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump meletakkan tarif secara besar-besaran ke atas sektor dagangan import keluli dan aluminium dengan pelarasan sebanyak 25% dan 10% masing-masing. Keputusan ini merumuskan rundingan dengan Mexico dan Kanada mengenai semakan Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA).