Header Ads

Microsoft Dalam Rancangan Mendapatkan GitHub

Microsoft Corp mengumumkan bahawa pihaknya telah mencapai persetujuan untuk memperoleh GitHub, platform pembangunan perisian terkemuka di dunia. Syarikat itu bernilai kepada $ 2 bilion dalam tempoh tiga tahun lalu.

GitHub adalah antara projek bebas terbesar di dunia yang direka untuk menyimpan kod dan bersama membangunkan inovasi. Butiran kesepakatan itu belum dinyatakan. Menurut media, pembelian itu akan menelan belanja sebanyak $ 5 bilion atau lebih.

GitHub dan Microsoft telah berunding selama bertahun-tahun. Pada mulanya, kemungkinan perkongsian adalah dipertimbangkan, tetapi kemudiannya Microsoft memulakan perbincangan untuk membeli GitHub.

Microsoft adalah pelanggan utama GitHub, platform perisian yang digunakan oleh sejumlah 28 juta pemaju.

GitHub membolehkan pemaju perisian untuk memantau dan mengkaji semula kod, dan telah dilaporkan mengira Amazon, Google dan Apple di kalangan pelanggan. Microsoft berkata bahawa hampir keseluruhan komuniti pemaju sumber terbuka menggunakan GitHub. Pengambilalihan platform canggih sangat penting bagi Microsoft.

Satya Nadella, ketua eksekutif Microsoft, berminat dalam pembangunan projek sumber terbuka. Untuk berjaya di pasaran teknologi, syarikat memerlukan alat yang paling maju untuk berinteraksi dengan pemaju. GitHub adalah penyelesaian terbaik, para pakar percaya dengan keadaan tersebut.