Header Ads

Rizab Bank of Australia Kekal Kadar Faedah Pada 1.5%

Bank pusat Australia memilih untuk mengekalkan kadar faedah, selaras dengan ramalan ekonomi. Rizab Bank of Australia memegang sasaran kadar tunai pada tahap sebanyak 1.5%.

Kadar pengangguran Australia meningkat kepada 5.6% pada bulan April 2018. Keadaan ini sebahagian besarnya terjejas disebabkan oleh peristiwa seperti kejatuhan dalam pasaran baru muncul, pengenalan tugas baru Amerika Syarikat (AS) dan ketidakstabilan politik di Eropah, terutamanya di Itali.

Bank pusat Australia telah mengekalkan kadar pada tahap 1.5% selama tempoh dua tahun yang lalu. Pengawal selia tidak berniat untuk mengetatkan dasar kewangannya, kata pakar. Pihaknya menjangkakan kadar pengangguran jatuh kepada 5% dan kadar inflasi untuk menghampiri kepada 2-3%.

Pasaran meletakkan peluang kecil untuk menaikkan kadar pada pertengahan tahun 2019. Rizab Bank of Australia tidak merancang untuk menaikkan kadar di tengah-tengah rekod hutang isi rumah yang tinggi. Menurut pakar, sebarang kenaikan kadar boleh memberi kesan yang signifikan terhadap tahap penggunaan di negara ini. Dikatakan bahawa pendapatan isi rumah berkembang pada kadar yang perlahan di tengah-tengah tahap hutang yang tinggi.

Menurut data awal, ekonomi Australia berkembang sebanyak 2.8% pada suku pertama bagi tahun ini, dibantu oleh eksport gas dan aliran masuk pelaburan ke dalam industri perlombongan. Keadaan perniagaan di negara ini agak menguntungkan, sementara terdapat peningkatan dalam pelaburan dalam pelbagai sektor ekonomi. Pakar menjangkakan peningkatan eksport akan berlaku dalam temkpoh masa yang terdekat.