Header Ads

Rusia Mensasarkan Dasar Perdagangan Perlindungan AS

Ekonomi Amerika Syarikat (AS) yang mantap sering disasarkan oleh penganalisis dari negara-negara kurang maju. Ahli ekonomi Rusia dan media massa menegaskan bahawa AS sedang berusaha keras untuk kepimpinan di kalangan ekonomi global, tetapi usaha kerasnya tidak memberikan sebarang hasil. Dalam usaha untuk melindungi pengeluar tempatan, White House terpaksa menaikkan tarif import dan memotong cukai untuk penduduk dan perniagaan. Langkah-langkah ini dilaksanakan berdasarkan janji Donald Trump untuk menjadikan Amerika sebuah negara yang terkemuka sekali lagi.

Menteri Pembangunan Ekonomi Rusia Maxim Oreshkin yakin bahawa retorik proteksionis itu akan membawa ekonomi Amerika Syarikat (AS) ke selat yang mengerikan. "Apa yang kita lihat kini, nampaknya AS meletakkan negara mereka dalam kesusahan, pada masa yang sama merosakkan ekonomi global," kata Menteri di mesyuarat Pertubuhan Perdagangan Dunia. "Mungkin kita sudah berada di dalam keadaan yang sama, yang seterusnya adalah" Krisis global, "katanya. Menariknya, data ekonomi AS baru-baru ini membuktikan sebaliknya: pendapatan isi rumah meningkat dan keuntungan korporat mencecah rekod tinggi pada suku pertama (Q1). Walau bagaimanapun, pembuat dasar Rusia memberi amaran kepada Washington bahawa ekonomi AS akan menghadapi masalah aliran yang bertentangan dalam tempoh jangka pendek. Memetik daripada Maxim Oreshkin, perlindungan dalam dasar perdagangan Amerika Syarikat akan mengganggu pertumbuhan ekonomi di negara ini. Untuk membuat keadaan lebih buruk, dalam konteks agenda kenaikan kadar Fed ekonomi global mungkin akan perlahan.

Keadaan ini akhirnya, akan memberikan tamparan yang hebat kepada pasaran baru muncul susulan daripada mereka terdedah kepada pengetatan keadaan kewangan, sekatan perdagangan, dan kelembapan ekonomi dunia.