Berita Terkini

Ekonomi Jerman Merosot Pada Suku Kedua Pada Eksport

Ekonomi Jerman menguncup pada ramalan awal pada suku kedua disebabkan oleh permintaan asing yang lemah, dan terdapat tanda-tanda bahawa penguncupan terus berlanjutan ke suku ketiga, mendorong ekonomi kawasan euro terbesar ke arah kemelesetan ekonomi dan memperkuatkan panggilan untuk rangsangan ekonomi. Produk domestik kasar menyusut sedikit sebanyak 0.1 peratus suku ke suku dalam tempoh tiga bulan hingga Jun, membalikkan pengembangan 0.4 peratus suku pertama, hasil terperinci daripada Destatis mendedahkan Selasa. Ini adalah penurunan pertama dalam tiga suku dan sepadan dengan ramalan awal. Selepas pelarasan kalendar, KDNK meningkat sebanyak 0.4 peratus tahun ke tahun, yang lebih perlahan daripada pertumbuhan 0.9 peratus yang didaftarkan pada suku pertama. Pada masa yang sama, KDNK yang tidak disesuaikan tetap tidak berubah. Kedua-dua data pertumbuhan tahunan dibiarkan tanpa pertimbangan.

Kerugian sampingan pengeluaran KDNK menunjukkan bahawa perdagangan asing adalah satu-satunya komponen yang mendorong ekonomi. Penggunaan isi rumah meningkat 0.1 peratus daripada suku pertama dan perbelanjaan kerajaan meningkat 0.5 peratus. Pembentukan modal tetap dalam jentera dan peralatan meningkat kepada 0.6 peratus dan dalam aset tetap lain sebanyak 1.0 peratus pada suku sebelumnya. Hanya pembentukan modal tetap kasar dalam pembinaan menurun sebanyak 1.0 peratus, yang mungkin disebabkan oleh cuaca ringan pada awal tahun ini. Sementara itu, eksport menurun kepada 1.3 peratus pada suku itu, yang ketara lebih daripada 0.3 peratus penurunan dalam import. Dalam laporan Bulanan Ogos, Bundesbank berkata ekonomi kawasan euro yang terbesar menurun semula pada suku ketiga memandangkan kelembapan dalam industri terus berleluasa.

Walaupun pandangan kedua data KDNK mempunyai beberapa titik, prospek jangka pendek bagi ekonomi Jerman masih suram, Carsten Brzeski, ahli ekonomi ING menyatakan. Walau bagaimanapun, Brzeski berkata selepas sepuluh tahun pertumbuhan ekonomi yang kukuh, pasaran atau kemelesetan teknikal pada masa ini belum lagi menjadi panik. Satu lagi laporan daripada Destatis mendedahkan bahawa pinjaman bersih kerajaan am berjumlah sekitar EUR 45.3 bilion pada separuh pertama tahun ini.

Sebagai peratusan KDNK, terdapat nisbah lebihan sebanyak 2.7 peratus. Memandangkan ekonomi global tidak mungkin pulih dengan cepat, tekanan untuk pakej rangsangan ekonomi dijangka terus meningkat dalam beberapa bulan akan datang, kata Ralph Solveen, penganalisis di Commerzbank. Skop terhad untuk pakej rangsangan ekonomi juga mungkin salah satu sebab mengapa Kerajaan Persekutuan Jerman setakat ini menunjukkan dirinya sebahagian besarnya terhadap tuntutan tersebut dari luar negara, menurut solveen