Berita Terkini

Harga Minyak Melonjak Berikutan Kebimbangan Kemelesetan ECB

Pasaran harga minyak melonjak hampir 2 peratus pada hari Jumaat berikutan kebimbangan kemelesetan dan jangkaan pertumbuhan rangsangan lanjut oleh bank pusat. Penanda aras minyak mentah Brent melonjak sebanyak 1.7 peratus kepada paras harga dagangan sebanyak AS$ 59.23 setong, selepas merosot sebanyak 2.1 peratus pada hari Khamis dan 3 peratus pada hari sebelumnya. Niaga hadapan minyak mentah AS melonjak sebanyak 1.8 peratus pada paras harga dagangan sebanyak AS$ 55.43 setong, selepas menurun sebanyak 1.4 peratus pada hari Khamis dan catatan sebanyak 3.3 peratus pada hari sebelumnya.

Jualan runcit AS melonjak paling tinggi dalam tempoh empat bulan pada bulan Julai, satu laporan menunjukkan semalaman dalam tanda yang meyakinkan untuk ekonomi terbesar dunia. Jualan runcit meningkat sebanyak 0.7 peratus bulan lepas selepas kenaikan sebanyak 0.3 peratus pada bulan Jun kerana pengguna membelanjakan lebih banyak di kedai runcit dan restoran.

Sementara itu, sehari selepas Rehn ECB mengariskan keperluan untuk pakej pelonggaran yang penting pada bulan September untuk menyokong ekonomi zon Eropah yang melambangkan, perancang negara China berkata ia akan melancarkan rancangan untuk meningkatkan pendapatan boleh guna tahun ini dan pada tahun 2020. Apabila pertumbuhan global semakin meningkat di tengah-tengah meruncing perang perdagangan AS-China, kini terdapat rangsangan agresif dari semua bank pusat utama.