Berita Terkini

Inflasi Eurozone Kekal Stabil Pada 1%; Kadar Pengangguran Terendah Sejak 2008

Harga pengguna Eurozone mencatat pertumbuhan stabil pada bulan Ogos, yang paling rendah sejak akhir 2016, menunjukkan bahawa Bank Pusat Eropah akan menggunakan pelonggaran monetari pada awal bulan depan. Satu lagi data menunjukkan bahawa kadar pengangguran kekal tidak berubah pada tahap terendah sejak pertengahan tahun 2008. Inflasi kilat berlaku pada 1 peratus pada bulan Ogos, kadar yang sama seperti yang dilihat pada bulan Julai, Eurostat melaporkan hari Jumaat. 1 peratus adalah yang terendah sejak November 2016. Data akhir akan dibuat pada 18 September.

Inflasi adalah di bawah sasaran Bank pusat Eropah "di bawah, tetapi hampir 2 peratus." Inflasi teras yang mengecualikan tenaga, makanan dan tembakau, kekal tidak berubah pada 0.9 peratus, sementara ia dijangka meningkat kepada 1 peratus. Tidak ada tanda tekanan ke depan sebelum mesyuarat ECB September, kata Bert Colijn, seorang ahli ekonomi ING. Memandangkan ini adalah bacaan akhir yang akan diambil oleh bank sebelum keputusan rangsangan penting, ada alasan yang baik untuk tidak menjangkakan ECB dapat menahan bulan depan, kata pakar ekonomi itu. Majlis pentadbiran ECB ditetapkan untuk mengadakan mesyuarat dasar kewangan seterusnya di Frankfurt pada 12 September.

Peningkatan tahunan harga makanan, alkohol dan tembakau meningkat kepada 2.1 peratus daripada 1.9 peratus dan peningkatan dalam kos perkhidmatan meningkat kepada 1.3 peratus daripada 1.2 peratus. Pada masa yang sama, harga tenaga menurun sebanyak 0.6 peratus, membalikkan kenaikan 0.5 peratus dan pertumbuhan harga barang perindustrian bukan tenaga kekal tidak berubah pada 0.4 peratus. Kadar pengangguran dalam blok mata wang kekal stabil pada 7.5 peratus pada bulan Julai, kata Eurostat. Ini adalah terendah sejak Julai 2008. Bilangan orang yang keluar kerja berkurangan sebanyak 16,000 dari bulan Jun. Eurostat menganggarkan bahawa 12.322 juta orang menganggur pada bulan Julai, turun 898,000 dari tahun lepas. Kadar pengangguran belia adalah 15.6 peratus pada bulan Julai berbanding 15.5 peratus pada bulan Jun.